Parada ponosa nije uslov za EU, ali jeste test demokratije

“Uvereni smo da će biti ‘treća sreća’”, rekao je Stojanović, uz podsećanje da su propale Parade ponosa koje je trebalo da se održe 2001. i 2009. godine.

25. sep 2010

Parada ponosa, koja treba da se održi u Beogradu 10. oktobra u znak podrške LGBT populaciji, nije nužno jedan od uslova priključenja Srbije Evropskoj uniji, ali jeste jedan od testova demokratije za Srbiju, izjavio je večeras direktor Kvirija centra Boban Stojanović.

“To je test i za policiju, i za državno rukovodstvo, i za brojna ministarstva koja moraju da stanu iza ovakve manifestacije”, rekao je Stojanović, koji je i član Organizacionog odbora Parade ponosa “Beograd 2010,” čiji je moto “Da šetamo zajedno”.

On je izrazio uverenje da će parada uspeti da se održi i da će biti dovoljno bezbedna za sve učesnike, te da će se na taj način obeležiti 20. godišnjica gej i lezbejskog aktivizma u Srbiji. “Uvereni smo da će biti ‘treća sreća’”, rekao je Stojanović, uz podsećanje da su propale Parade ponosa koje je trebalo da se održe 2001. i 2009. godine. Parada ponosa 2001. godine završila se i pre nego što je počela, napadom navijačkih grupa, koji su pretukli učesnike parade. Prošle godine parada je otkazana nakon pretnji ekstremističkih grupa da će se ponoviti scenario iz 2001. godine.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa i predsednik Gej-strejt alijanse Lazar Pavlović ocenio je da, u odnosu na prošlu godinu, kada je nedostajala politička volja i društvena klima da bi Parada ponosa bila održana, ove godine politička volja postoji a klima je bolja. On je naveo da su organizatori dobili podršku od svih državnih institucija kojima smo se obratili, kao i od većine političkih partija. 

“Važno je da na Paradi ponosa ne učestvuju samo pripadnici LGBT populacije, već da na njoj budu i naši prijatelji, podržavaoci Parade, da pokažu solidarnost i podršku s nama”, kazao je Pavlović. 

Prema njegovim rečima, Parada ponosa je “parekselans politički događaj i klasičan protest”, na kojem će državnim institucijama biti istaknut zajtev da se sistematski obračunaju sa nasiljem i diskriminacijom, što su najveći problemi s kojima se suočava LGBT zajednica u Srbiji. On je ocenio da puno više problema imaju pripadnici LGBT populacije u malim sredinama nego u Beogradu.

Član Organizacionog odbora Adorjan Kuruc rekao je da je srećan zato što je večerašnja tribina održana u Skupštini Novog Sada. “Novi Sad  na taj način pokazuje da je tolerantan i otvoren grad i da ima osećaja za različitosti. Novi Sad je dakle drugačiji od većine gradova u Srbiji”, kazao je Kuruc. On je naveo da u Novom Sadu od marta ove godine deluje Grupa za podršku mladim gej muškarcima, i da je u osnivanju Omladinski centar za lezbejke i gejeve.

Održavanje Parade ponosa na večerašnjoj tribini podržao je i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, koji je pozvao medije da izveštavaju bez senzacionalizma i govora mržnje o ovom događaju. On je podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija još 1990. godine konstatovala da homoseksualizam nije bolest i zatražio od medija da ne manipulišu s tom činjenicom, jer na taj način diskriminišu deo građana, krše zakone i Ustav Srbije, zbog čega treba da snose i sankcije. 

Tribinu su obezbeđivali uniformisani policajci, koji su stajali ispred ulaza u u Skupštinu grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga