Parada ponosa 23. juna u Beogradu pod sloganom „Matičarka, normalno!“

Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status

20. juna 2018

Ovogodišnja Parada ponosa u Srbiji biće održana u subotu, 23. juna, i kretaće se od Pionirskog do Studentskog parka, najavio je danas Organizacioni odbor Parade ponosa Srbije.

U saopštenju organizatora se navodi da je slogan ovogodišnje parade „Matičarka, normalno!“ izabran kako bi se skrenula pažnja na „pravnu nevidljivost“ seksualnih manjina i „jer je država dužna da prizna te zajednice“.

Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava“, navodi se u saopštenju.

Zahtevi koji će biti izneti prilikom Parade ponosa se odnose na donošenje zakonskog okvira kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demostracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga