Parada ponosa 16. septembra, posebna pažnja na transrodnim osobama

"Zahtevi usmereni i na usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, o rodnom identitetu i vršnjačkom nasilju zbog seksualne orijentacije"

17. maja 2018

Ovogodišnja Parada ponosa biće održana 16. septembra, a posebna pažnja će biti posvećena problemima sa kojima se transrodne osobe suočavaju u svakodnevnom životu u Srbiji, saopšteno je danas na konferenciji Organizacionog odbora Parade.

Parada pod sloganom „Reci Da“ počinje na Slaviji i završava sa na Trgu Republike, i predstavlja deo Nedelje ponosa koja počinje 10. septembra.

U toku te nedelje će biti održan veći broj kulturnih manifestacija (izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i filmskih projekcija), kao i predavanja i događaja namenjeni osnaživanju LGBT+ zajednice.

Jedan od organizatora ovogodišnje Parade Aleksandar Savić naveo je da se politički zahtevi ovogodišnjeg Prajda odnose na poštovanje ljudskih prava, efektivnije sankcionisanje nasilja nad LGBT+ osobama, podsticanje medija na objektivno izveštavanje o problemima te populacije i reformu obrazovnog sistema.

On dodaje da su zahtevi usmereni i na usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, o rodnom identitetu i vršnjačkom nasilju zbog seksualne orijentacije.

„Država treba da sprovodi svoje zakone, ali i da razvija nove koji će smanjiti diskriminaciju pripadnika LGBT+ zajednice, nasilje nad njima ni u jednom sudskom postupku do sada nisu okarakterisani kao zločin iz mržnje, a deca u obrazovnom sistemu uče dezinformacije i, slobodno mogu da kažem, homofobnu propagandu“, ocenio je Savić.

On je dodao da je medijsko izveštavanje o gej i trans osobama često svedeno na nivo senzacije ispričane „neosetljivim i neinformisanim jezikom“.

Marko Mihailović iz Organizacionog odbora rekao je da je u toku prošlogodišnje Nedelje ponosa bilo organizovano više od 50 događaja i da ove godine planiraju sličan broj, ocenivši da je Parada ponosa borba za prava svih građana.

„Ove godine fokus manifestacije će biti na predavanjima, ali ćemo imati i celodnevne manifestacije, izložbe, filmske projekcije i nekoliko predstava“, kazao je Mihailović i dodao da će novina biti „Trans dan“, tokom kog će se pažnja biti posvećena toj zajednici.

Jedan od organizatora Đura Đuričić je kazao da u „Srbiji postoji jedan endokrinolog koji se bavi hormonskom terapijom transrodnih osoba, terapija se ne nalazi na ‘beloj’ listi lekova zbog čega se oni nabavljaju ilegalno… a ugrožena su im i roditeljska prava“.

Kao samo neke od problema ove manjine naveo je da je za trans osobe promena ličnih dokumenta moguća tek nakon završetka terapije kojoj prethodi prinudna sterilizacija, kao i da zbog diskriminacije teško nalaze zaposlenje.

Članica Organizacionog odbora i Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović je rekla da ta organizacija od samog početka podržava Paradu ponosa.

„Kroz info centar prošle godine je prošlo više od 3.000 građana, a pokazao se kao odličan način za premošćavanje jaza između pojedinaca i inkluzivnosti društva u celini“, navela je Sofija Todorović.

Organizatorka Milica Volić je najavila da će se Parada zadržati na Trgu Republike do „večernjih časova“ i da cela šetnja nosi protestnu notu.

Ona je kazala da nakon šetnje planiraju da se zadrže na Trgu, gde će organizovati dodatni edukativni i zabavni program.

„Svake godine na Prajdu ima sve manje policije i sve više građana“ rekla je Milica Volić i izrazila nadu da će ove godine Parada biti otvorena, bez kapija i preteranog prisustva policije.

Organizacioni odbor Parade ponosa ove godine čini šest organizacija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga