Parada ponosa 10. oktobra

Parada ponosa biće održana 10. oktobra u centru Beograda. Održavanje povorke ponosa do sada je podržao deo ministara i većina parlamentarnih stranaka.

06. sep 2010

Parada ponosa 2010. u Srbiji biće održana 10. oktobra u centru Beograda i sa nje će biti zatraženo od države da se sistemski obračuna sa nasiljem i diskriminacijom, rečeno je agenciji Beta u LBGT organizacijama.

Organizacioni odbor Parade ponosa 2010. saopštio je da će sutra objaviti datum i mesto održavanja te manifestacije na konferenciji za novinare.

U saopštenju Organizaciong odbora navodi se da je Parada ponosa 2010. inkluzivan  događaj, miran i nenasilan javni skup i mesto na kome će pokazati da lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe u Srbiji mogu slobodno i bez straha da prošetaju ulicama Beogradu, zajedno sa svima koji se zalažu za ravnopravnost, toleranciju i poštovanje ljudskih prava.

„Paradu ne vidimo kao naš krajnji cilj, već kao sredstvo kojim ćemo društvu skrenuti pažnju na probleme sa kojima se LBGT populacija u Srbiji svakodnevno suočava i kojom ćemo zatražiti od države da se sa nasiljem i diskriminacijom sistemski obračuna“, istakao je Organizacioni odbor.

Paradu ponosa organizuju Gej strejt alijansa i Kvirija centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti, uz podršku drugih LGBT organizacija.

Održavanje povorke ponosa do sada je podržao deo ministara i većina parlamentarnih stranaka.

Prošle godine, Povorka ponosa u Beogradu bila je odložena dan pred planirano održavanje 20. septembra, nakon što je policija ocenila da bi to bio skup sa velikim faktorom rizika i mogućih incidenata u centru Beograda, uz preporuku da se skup održi na drugoj lokaciji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga