Parada osoba sa invaliditetom 10. septembra u Beogradu

Prva parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba sa invaliditetom Srbije

05. sep 2016

Udruženje osoba sa invaliditetom „Feniks“ najavilo je da će 10. septembra u Beogradu biti održana prva parada osoba sa invaliditetom, a krajem septembra i protest, kako bi ukazali na probleme sa kojima suočavaju.

Predsednik tog udruženja Branko Jokić rekao je danas, na konferenciji za novinare, da je cilj parade da se ojača jedinstvo osoba sa invaliditetom, kao i da otvoreno ukažu na svoja prava, ali i da se unapredi prihvatanje takvih osoba u društvu.

On je naveo i da je to prva parada u Srbiji i pozvao političke stranke, kompanije i udruženja da sponzorišu i pomognu njeno održavanje.

Najavljeno je da će na paradi biti izneti i zahtevi osoba sa invaliditetom, među kojima su povećanje tuđe nege i pomoći, izjednačavanje primanja svih osoba s invaliditetom, koja se isplaćuju na osnovu invaliditeta sa primanjima civilnih žrtava rata.

Tražiće i poštovanje, brže i dosledno sprovođenje međunarodnih UN i EU konvencija, intenzivnije i aktivnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom, besplatan prevoz i uklanjanje barijera za prevoz u vozilima GSP, kao i oslobađanje plaćanja raznih taksi i ukidanje PDV-a na kupovinu medicinskih pomagala.

Kako je rečeno, zahtevaju i smene u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad i traže svoje predstavnike u parlamentu i lokalnim samoupavama, bez izlaska na izbore.

„Parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba sa invaliditetom Srbije“ počeće u 13.00 na Trgu Republike u Beogradu, odakle će krenuti u šetnju ulicama u centru grada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga