Paraćin traži od Saveta Evrope da utvrdi stanje lokalne demokratije u Srbiji

"Ne možemo govoriti o normalnom političkom životu u Srbiji i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda"

23. maja 2018

Opštinsko veće Paraćina pozvaće odbornike lokalnih samouprava u Srbiji da potpišu poziv Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da pošalje misiju koj bi utvrdila činjenice o stanju lokalne demokratije u Srbiji.

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović kazao je da se inicijativi te lokalne samouprave već pridružio Šabac što je bilo objavljeno 16. maja, a da će narednih dana i Opštinsko veće Čajetine odlučiti o potpisivanju peticije.

„U Srbiji nema mnogo lokalnih samouprava koje bi smele da daju podršku Paraćinu. Predsednik opštine Čajetina se načelno složio sa ovom inicijativom, ali je potrebno sačekati sednicu veća. Moguće je da će se posle toga još neki gradovi i opštine pridružiti inicijativi“, kazao je Paunović novinarima.

On je rekao da je obraćanje Savetu Evrope, čija je Srbija članica, početni korak kako bi se utvrdio stepen ugroženosti prava i sloboda građana Srbije.

„Svi smo svedoci da nakon pokušaja nasilnog upadanja na sednicu Skupštine Opštine Paraćin ne možemo govoriti o normalnom političkom životu u Srbiji i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda u Srbiji. Kontaktiraćemo sve odbornike gradskih i opštinskih skupština i očekujemo da će nam se veliki broj pridružiti kako bismo, na osnovu objektivne analize, videli u kakvim društvenim okolnostima živimo“, rekao je Paunović.

Aktivisti Srpske napredne stranke pokušali su krajem aprila da spreče zasedanje Skupštine Opštine Paraćin u kojoj su odbornici SNS-a u opoziciji, i da time izazovu krizu lokalne vlasti.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga