Papuga: Umrežavanje žena u regionu šalje snažnu poruku

"Unaprediti ulogu žena u oblastima sigurnosti i pravde u Jugoistočnoj Evropi"

28. nov 2019

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga, koja učestvuje na međunarodnoj konferenciji o položaju žena „Peking +25 regionalni pregled Zapadnog Balkana“ u Skoplju, ocenila je da je razmena informacija i primena iskustava različitih zemalja u ovoj oblasti dragocena.

„Dijalogom učesnica i upotrebom korisnih informacija u institucijama može se prevazići rizik malog procenta učešća žena na mestima odlučivanja i doprineti većoj zastupljenosti u oblastima mira i sigurnosti“, navela je Papuga, preneo je sekretarijat za informisanje LSV.

Prema njenim rečima, konferencija je prilika za postavljanja ciljeva u daljem radu, uz insistiranje na merama koje članice mogu primeniti u svojim državama, kako bi se unapredila uloga žena u oblastima kao što su mir, sigurnost i pravda u Jugoistočnoj Evropi.

Organizacija koja okuplja žene iz zemalja Jugoistočne Evrope, ubrajajući među njima predstavnice institucija iz Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, organizovala je susret, kako bi učesnice analizirale efekte Pekinške konvencije 25 godina od usvajanja, uz predloge mera kojima se položaj žena u različitim poljima može popraviti.

Organizatori međunarodne konferencije su „Regionalni ženski lobi za sigurnost, mir i pravdu u Jugoistočnoj Evropi“ i UNWOMEN, uz podršku švedske vlade.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga