Papuga: Studenti po starom programu žrtve lošeg obrazovnog sistema

"Potrebno je uraditi reformu planova i programa pojedinih predmeta na svim fakulteta"

28. avg 2019

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga ocenila je danas da su studenti koji su školovanje započeli po takozvanom „starom programu“ žrtve lošeg obrazovnog sistema.

Ona je u saopštenju za javnost kritikovala nadležne državne organe da za sve vreme odlaganja završetka studija nisu ovom pitanju pristupili odgovorno, niti ponudili rešenje koje neće nikog oštetiti niti umanjiti broj položenih ispita, odnosno osvojenih bodova prilikom studija do datog termina.

„Veliki broj studenata koji su školovanje započeli po takozvanom ’starom programu’, kasnije su iz egzistencijalnih razloga zasnovali radni odnos ili osnovali porodicu, zbog čega je rad, porodica i studiranje kombinacija koja troši nesrazmerno mnogo vremena na štetu učenja“, navela je ona.

Ukazala je da situacija u kojoj je 30. septembar ove godine postavljen kao poslednji rok za završetak studija bez predloženog alternativnog rešenja nije najbolji scenario za nekoliko hiljada studenata koji su po ovom programu upisali svoje studije.

„Kalkulacije u medijima koje plasiraju resorni ministar i prorektor za nastavu mogu dovesti u zabludu, sa rezultatom koji odgovara samo određenom broju. Fakulteti, kao ni Ministarstvo prosvete i nauke nisu do sada predložili rešenje koje bi moglo nadoknaditi izgubljeno vreme i priznati osvojen broj bodova, u šta bi trebalo da su uračunati svi položeni ispiti“, dodala je Papuga.

Ona smatra da odgovornost za sadašnju situaciju podjednako snose studenti, univerziteti i Ministarstvo, jer studiranje traje oko osam godina, dok u roku studije završi tek svaki peti student, što je daleko više i duže od evropskog proseka.

„Studenti nisu motivisani, jer su otežavajuće okolnosti oko zaposlenja i budućnosti prilično demorališuće. Sa druge strane, reforma visokog obrazovanja nije do kraja izvršena, pa postoje predmeti koji prave probleme i čija je prohodnost mala. Potrebno je uraditi reformu planova i programa pojedinih predmeta na svim fakulteta“, navela je Papuga.

(Autonmija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga