Papuga: Ministarstvo da se izjasni povodom nezakonitosti u Kuli

“Odbornici na nezakonit način glasali protiv Inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine“

09. maja 2018

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije, Olena Papuga zatražila je od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića da se izjasni u pogledu utvrđenih sukoba interesa i nezakonitih radnji u Skupštini opštine Kula, te da odgovori šta će to ministarstvo preduzeti tim povodom.

Papuga je podsetila da je problem nastao donošenjem odluka u Skupštini opštini Kula u čijem izglasavanju je učestvovalo sedam odbornika koji su, prema mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije, u sukobu interesa, jer pored javne funkcije odbornika obavljaju i dužnosti članova Saveta mesnih zajednica, što je ozbiljna povreda Zakona o sukobu interesa.

Dodala je da su, uz to, isti odbornici na nezakonit način glasali protiv Inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine.

“Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je saopštilo da su odbornici mogli da glasaju samo tajnim glasanjem, a glasalo se javno. A po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi određeno da se predsednik opštine bira i razrešava tajnim glasanjem. Da li će ministarstvo na osnovu čklana 84. Zakona o lokalnoj samoupravi poništiti Zaključak SO Kula o odbacivanju inicijative za razrešenje predsednika opštine”, upitala je Papuga, a prenosi Biro za informisanje LSV.

Papuga je navela da su u tim utvrđenim nepravilnostima prilikom izglasavanja učestvovala je i pokrajinska poslanica, inače načelnica za društvene delatnosti u SO Kula koja je i član Izvršnog odbora MZ Donji grad, kao i pomoćnik predsednika opštine, koji je postao pomoćnik tako što je prekršen Zakon o sukobu interesa, a što je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga