Papuga (LSV): Zašto pozive za glasanje za nacionalne savete dele članovi SNS-a

"Zašto Javni medijski servis ne izveštava o izborima za nacionalne savete"

31. okt 2018

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga izjavila je da postoje brojne neregularnosti u kampanji za izbore za nacionalne savete manjina, koji se održavaju u nedelju, 4. novembra, i upitala resornog ministra Branka Ružića zašto pripadnici nacionalnih zajednica dobijaju pozive za glasanje na pogrešnim adresama i zašto te pozive dele članovi Srpske napredne stranke (SNS).

“Kako ministar Ružić misli da zaštiti podatke, kada te pozive dele pripadnici SNS-a, stranački ljudi? Znači, oni imaju dostupnost tim adresama, imaju dostupnost ljudima koji su upisani u posebne biračke spiskove. Zašto ti podaci, na neki način, nisu zaštićeni?”, upitala je Papuga u saopštenju za javnost

Dodala je da je neregularno i to što izborne liste nemaju pravo da određuju svoje predstavnike kao posmatrače, jer je stalne odbore i biračke odbore odredila lokalna samouprava, i sačinjavaju ih pripadnici vladajuće koalicije.

Zatražila je i odgovor na pitanje zašto Javni medijski servis ne izveštava o izborima za nacionalne savete.

Ona je upitala ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kako je moguće da Radio-televizija Srbije od sredine avgusta, kada su izbori raspisani, do danas ni u jednoj emisiji, ni na većinskom jeziku ni na jeziku nacionalne manjine, nije objavila nijednu informaciju o izborima za nacionalne savete.

Zatražila je i objašnjenje od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i premijerke Ane Brnabić zašto je za predsednika privremenog organa u opštini Kula postavljen čovek zbog kojeg su i raspisani prevremeni izbori u ovoj opštini.

“Zašto je tako brzo raspuštena Skupština opštine Kula, koji su razlozi za raspuštanje SO Kula i zašto su raspisani izbori u opštini Kula? Ako je razlog za raspuštanje SO Kula i raspisivanje prevremenih izbora ostavka dosadašnjeg predsednika opštine Velibora Milojičića, zašto je on imenovan za predsednika privremenog organa koji se imenuje do izbora”, upitala je Papuga.

Podsetila je da Ustav Srbije, u članu 192 predviđa i da u privremenom organu moraju biti i pripadnici nacionalnih manjina, odnosno pripadnici stranaka nacionalnih manjina, ako su već bili u tom sastavu Skupštine opštine.

“U ovom sastavu privremenog organa nema pripadnika odbornika Ruske stranke i nema odbornika iz Saveza vojvođanskih Mađara. Interesuje me zašto je prekršen Ustav”, upitala je Papuga.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga