Papuga (LSV): Zašto crnogorski jezik još uvek nije službeni u opštini Vrbas

Ignorisanje se nastavlja

27. avg 2019

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga dostavila je novo poslaničko pitanje ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, u kojem od njega ponovo traži da je upozna sa detaljima zbog čega još uvek crnogorski jezik nije uveden u službenu upotrebu na teritoriji opštine Vrbas, saopštila je danas Crnogorska partija.

“Imajući u vidu vreme proteklo od iznošenja mog zahteva na sednici Narodne skupštine, kao i vreme proteklo od vašeg zahteva predsedniku opštine Vrbas, molim vas da mi se što pre dostavi primljeno izjašnjenje predsednika opštine Vrbas, kako bih se upoznala sa razlozima koji su izazvali zastoj u sprovođenju zakonskih odredaba koje se tiču upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina u opštini Vrbas. Takođe, molim Vas da me obavestite o merama i aktivnostima koje će Ministarstvo preduzeti, kako bi se obezbedila zakonitost u radu organa opštine Vrbas”, navela je Papuga u dopisu Ružiću.

U odgovoru na njen zahtev i objašnjenje izneto na sednici Skupštine Srbije 16. jula 2019. godine, koji se tiče uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, Ružić je tada naveo: “Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upoznato je sa situacijom oko uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštinu Vrbas, ali smo, radi pribavljanja celovite informacije u odnosu na postavljeno poslaničko pitanje, zatražili izjašnjenje od predsednika opštine Vrbas”.

Ona je ranije podsetila na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji kaže da će jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

U opštini Vrbas, po poslednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Crnogorska partija od 2010. godine do danas upućuje svake godine zahtev Opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

U Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski, mađarski i rusinski, dok je crnogorski jezik kao službeni do sada uveden samo u Opštini Mali Iđoš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga