Papuga (LSV): Nisu vam sela u centru Beograda pa da tu ulažete, a seljacima zakidate

"Mrvice odlaze u sela i manje gradove a najveći deo kolača u Beograd za cirkuska čudesa i njegov razvoj”

14. jun 2019

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga postavila je danas pitanje predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću zašto je Upravi za agrarna plaćanja trebalo 13 meseci da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi kupovine poljoprivredne mehanizacije sa državnog konkursa, a još sedam meseci da pošalju rešenje o isplati novca i upitala “zašto zakon nije isti za državu i za seljaka”.

“Poljoprivrednici tvrde da se namerno sporo završavaju predmeti i zadržava njihov novac, i to bez kamate, nasuprot slučaju kada poljoprivrednik ne plati odvodnjavanje ili porez i odmah im se računa zatezna kamata. Zašto zakon nije isti i za državu i za seljaka?”, navela je Papuga u saopštenju za javnost.

Prema njenim rečima, ako je plan države da se formira Nacionalni tim za spas sela, kako bi se rešavali problemi na selu i u poljoprivredi, zašto se problematika velikih kašnjenja isplata poljoprivrednicima ne rešava na efikasan način, nego se “izmišlja topla voda i neke famozne strategije za razvoj sela”.

“Država duguje poljoprivrednicima premije za mleko, za junad i po raznim drugim osnovama, novac koji kasni često i do godinu dana. U slučaju da seljaci kasne sa uplatom svojih obaveza državi, u vrlo kratkom roku na njihovim kućnim pragovima pojavljuju se sudski izvršitelji da naplate dugovanja. Poljoprivrednici, pogotovo oni sa sitnijim posedima, kažu da nemaju kome u državi ni da se obrate”, navela je Papuga.

Dodala je da Nacionalni tim za spašavanje sela pre svega treba da postavi iste uslove za sve učesnike u ekonomskom životu, kao i da se upozna sa činjenicom da se za “razne fontane, jarbole i novogodišnja osvetljenja” u Beogradu daje više novca nego što su budžeti pojedinih opština i gradova, pa tek onda da krene u formiranje neke strategije koja za osnovu mora imati visok stepen decentralizacije države.

“Nikakav tim, niti bilo koja strategije ne može spasti naše selo niti poljoprivrednike, ako i dalje zajednički novac iz budžeta bude deljen tako da mrvice odlaze u sela i manje gradove a najveći deo kolača u Beograd za cirkuska čudesa i njegov razvoj”, poručila je Olena Papuga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga