Papa mladima objasnio zašto ne gleda televiziju

Papa Franjo u subotu je okončao svoj cjelodnevni posjet Sarajevu veselim i emotivnim susretom s više od četiri tisuće mladih okupljenih u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih

07. juna 2015

Unatoč činjenici da je iza njega bio iznimno naporan program ispunjen brojnim susretima i govorima 79-godišnji papa Franjo s osmijehom je pozdravio razdragano mnoštvo u kojemu su bili mladi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Italije i Austrije.

Sveti Otac je tom prigodom otkrio spomen-ploču svetom Ivanu Pavlu II. po kojemu je nadbiskupijski centar i dobio ime.

Pomoćni biskup banjolučki Marko Semren, zadužen za pastoral mladih, Papi je zahvalio jer je došao sve ljude u BiH ohrabriti na život u miru, a osobito mlade koji su njezina budućnost.

Papa je ponovo odustao od ranje pripremljenog govora i planirano obraćanje je jednostavo pretvorio u odgovaranje na „lagana“ pitanja koje su mu neki sudionici okupljanja postavili.

Na ono je li u Sarajevu mogao osjetiti ljubav koju prema njemu osjećaju odgovorio je kako se uvijek raduje kada sretne mlade a ovoga puta je bio u cjelosti ispunjen radošću.

„Vi ste prva generacija mladih nakon rata… i u vama vidim volju i želju da živite gledajući naprijed, a ne u prošlost“, kazao je Papa ohrabrivši mlade da ne stvaraju neprijateljstva nego da zajednički grade budućnost.

„Ne gradite zidove, samo mostove i to je radost koju nalazim u vama“, poručio je papa Franjo.

Pitali su ga i je li točno da ne gleda televiziju.

„Da, točno je da ne gledam televiziju. Na neki me je način zavaravala i sredinom 90-ih godina odlučio sam je više ne gledati“, kazao je jednostavno Papa.

Rekao je da više voli gledati filmove i to u kinu.

„Ja sam inače iz kamenog doba. Vjerujem da se vrijeme promijenilo i da živimo u novom vremenu i to je vrlo važno. U vremenu slike u kojemu živimo mora se uraditi ista stvar kao u vremenu knjige u kojemu smo živjeli ranije: izabrati što gledati“, rekao je-

Poručio je kako bi bilo lijepo od onih koje prave TV program da prave nešto konstruktivno što će ljude uzdizati, a ne spuštati na dno.

To bi, drži Papa, ljudima pomoglo da ojačaju uzvišene vrijednosti, a u međuvremenu oni bi trebali pažljivije birati što gledaju i naprosto isključiti TV kad se prikazuje nešto loše, slično odluci da se ostavi loša knjiga.

Stvari koje nam uništavaju duh, poručio je Papa mladima, je i postati rob sprava poput kompjutora jer se tako gubi duša.

Koristi li se kompjutorom za loše stvari to je čisti gubitak života.

„Koristite kompjutore i informatiku za stvari koje vas uzdižu i koje vam čine dobro“, jedna je od Papinih poruka, očevidno ne samo mladima u BiH.

Uz onu „Mir vama, svi zajedno da ovo postane zemlja mira“ oprostio se s mladima u Sarajevu uz zamolbu da mole za njega, a oni su ga ispratili burnim pljeskom.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga