Papa Franjo dobitnik nagrade „Karlo Veliki“

Odbor za dodjelu nagrade saopštio je danas da je papa poslao "poruku nade i ohrabrenja" u trenutku kada "mnogi građani u Evropi traže usmjerenje"

24. dec 2015

Papa Franjo dobitnik je međunarodne nagrade Karlo Veliki koju godišnje dodeljuje njemački grad Ahen za doprinos evropskom jedinstvu.

Odbor za dodjelu nagrade saopštio je danas da je papa poslao „poruku nade i ohrabrenja“ u trenutku kada „mnogi građani u Evropi traže usmjerenje“, prenijela je novinska agencija DPA.

Ova nagrada se obično uručuje u Ahenu ali nagrada za 2016. biće predata papi u Rimu. Nije još odredjen datum ceremonije. Nagrade Karlo Veliki se dodeljuje od 1950. u Ahenu za doprinos evropskom jedinstvu.

Brojni šefovi država dobitnici su ove nagrade, među njima su Fransoa Miteran i Helmut Kol 1988. kao i Žan-Klod Junker 2006, američki predsednik Bil Klinton 2000. Dobitnik za 2015. bio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Nagrada koja se na francuskom naziva Međunarodna nagrada Šarlemanj (Charlemagne – Karlo Veliki) sastoji se od čeka na 5.000 eura, medalje sa grbom njemačkog grada Ahena, slikom Karla Velikog, i diplome.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga