Papa Franja i patrijarh Kiril potpisali deklaraciju o verskom jedinstvu

U deklaraciji potpisanoj posle susreta poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene"

14. feb 2016

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril potpisali su u Havani zajedničku deklaraciju o verskom jedinstvu, i pozvali su na hitnu akciju za pomoć hrišćanima u Iraku i u Siriji.

„Pozivamo medjunarodnu zajednicu na hitno delovanje da se spreči proterivanje hrišćana sa Bliskog Istoka… U Siriji i u Iraku nasilje je već odnelo hiljade života i ostavilo milione ljudi bez doma i resursa“, navela su dva velikodostojnika.

U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da „zadrži veru u svoje hrišćanske korene“.

Papa Franja je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve ; i on razgovarali „jasno i direktno“ i da on „jako ceni njegovu (Kirilovu) želju za jedinstvom“.

Papa i patrijarh su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve.

U zajedničkoj dokumentu dva poglavara su izrazila žaljenje zbog „gubitka jedinstva“ izmedju hrišćana i želju za njegovim ponovnim uspostavljanjem.

„Svesni brojnih prepreka koje još treba prevazići, nadamo se da će naš susret doprineti ponovnom uspostavljanju jedinstva željenog od Boga“, rekli su poglavari katoličke crkve i najveće pravoslavne crkve u dokumentu potpisanom posle njihovog prvog susreta od rascepa dve crkve 1054. godine.

Patrijarh Kiril je razgovor s rimskim papom ocenio kao sadržajan.

Taj razgovor je, istakao je patrijarh ruski, dao mogućnost da se dvojica poglavara razumeju i da zajedno rade na tome da se spreče ratovi.

Papa Franja naveo je da je sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve razgovarao otvoreno, kao brat s bratom.

Dvojica poglavara, srdačno su se pozdravili i tri puta poljubili pre nego što su se povukli na razgovore.

Obraćajući se papi, na početku sastanka patrijarh Kiril rekao je da je njihov susret „božja volja“.

„Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja“, rekao je Kiril na početku susreta sa papom, dodajući da nema prepreka za organizovanje novog susreta dve strane.

Papa Franja je uzvratio „Konačno“ i „mi smo braća“.

On je ranije napisao na „Tviteru“ da je danas dan Božje milosti.

„Sastanak sa patrijarhom Kirilom je dar od Boga“, napisao je papa Franjo.

Na početku susreta papa Franja i patrijarh Kiril razmenili su poklone koji su duboko simbolični i prate istoriju nekad napetih odnosa izmedju istočne i zapadne crkve, navele su agencije.

Papa Franja poklonio je patrijarhu Kirilu relikviju slovenskog prosvetitelja Svetog Ćirila i pehar.

Kiril je papi Franji poklonio repliku ikone Bogorodice Kazanjske.

Vatikan je 2004. vratio Ruskoj crkvi 18-ovekovnu kopiju te čuvene ikone iz 16. veka, u nastojanju da izgradi bolje ekumensko prijateljstvo.

Papa i patrijarh razgovarali su uz pratnju prevodilaca i zvaničnika koji su pripremali ovaj sastanak u najvećoj tajnosti, mitropolitom Hilarijonom, direktorom za spoljne poslove Moskovske patrijaršije i švajcarskim kardinalom Kurtom Kohom, predsednikom Saveta pontifikata za promociju jedinstva hriščana.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Papa Franjo nastoji da prevaziđe raskol između dveju crkava. Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054., i danas Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 miliona od ukupno oko 250 miliona pravoslavaca u svetu. Katolička crkva, kao najveća hrišćanska zajednica ima oko 1,25 milijardi vernika.

Papa je nakon sastanka odmah nastavio put za Meksiko gde će biti u petodnevnoj poseti.

Sastanak patrijarha i pape pratilo je oko 200 novinara a potpisivanju deklaracije je prisustvovao i kubanski predsednik Raul Kastro.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga