Papa Benedikt XVI podnosi ostavku?

Vatikan je danas potvrdio da će Benedikt XVI krajem ovog meseca podneti ostavku na funkciju pape u Katoličkoj crkvi. Odluka je praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve

11. feb 2013

Vatikan je danas potvrdio da će Benedikt XVI krajem ovog meseca neočekivano podneti ostavku na funkciju pape u Katoličkoj crkvi, prenosi BBC.

Naime, papa je svoju odluku saopštio na jednoj maloj ceremoniji, na latinskom, rekavši, između ostalog, da “ nema snage“. Mediji ocenjuju da je ta odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

„Papa je najavio da će napustiti svoje mesto 28. februara u 20 časova. Tada počinje period ‘prazne stolice’ (sede vacante)“, rekao je portparol Svete Stolice Federiko Lombardi.

Ovaj 85-godišnji papa na čelo crkve došao je u aprilu 2005. godine nakon smrti njegovog prethodnika Jovana Pavla II.

Razlozi koji stoje iza ove neočekivane ostavke tek treba da budu objavljeni.

Ostavke na mesto poglavara Katoličke crkve nisu nepoznate u njenoj istoriji, ali je ovo prvi takav slučaj u novijoj istoriji. Period „prazne stolice“ nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mesta.

Bivši kardinal Jozef Racinger je u 78. godini izabran za jednog od najstarijih papa u istoriji crkve.

On je pruzeo upravljanje crkvom za vreme jednog on najvećih skandala sa kojima se Katolička crkva suočila u poslednjih nekoliko decenija – skandal seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika.

BBC/B92

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga