Paori stigli traktorima do Skupštine Srbije, traže novi zakon o zemljištu

Nenad Čanak: Imamo iste ciljeve sa paorima na blokadama, ali različite metode borbe

25. nov 2015

Ispred Skupštine Srbije u „pet do 12“ održana je protestna vožnja traktora vojvođanskih poljoprivrednika, u organizaciji Lige paora Vojvodine i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Oni su zatražili povlačenje Predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure, te poručili da će istrajati u svojim zahtevima. Zahtev je, u ime vojvođanskih paora, u Skupštini Sbrije rpedao LSV.

Ispred republičkog parlamenta iz pravca Pančeva stiglo je 11 traktora, a vojvođanske paore pozdravili su narodni poslanici LSV Nenad Čanak i Bojan Kostreš, kao i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković (SDPS).

Traktori su došli pod policijskom pratnjom, ali nije bilo blokade saobraćaja ispred skupštine.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je novinarima da je glavni razlog okupljanja paora ispred skupštine problem svih koji žive u Vojvodini i ne samo u toj pokrajini, a to je ideja da 30 odsto poljoprivrednog zemljištva bude, bez vidljivog kriterijuma, podeljeno nepoznatim ljudima.

„Tražimo povlačenje zakona iz skupštinske procedure i pisanje novog, koji bi trebao da bude početak konstruktivnog dijaloga onih koji žive od zemlje i onih koji odlučuju o tome šta će se sa tom zemljom dogoditi“, naveo je Čanak.

On je rekao da se LSV opredelio za institucionalni tip borbe, jer ne želi da napravi bilo kakav incident ili dovede u pitanje konstuktivnost dijaloga, smatrajući da se stvari još mogu dovesti u normalu kroz povlačenje zakona i da nema potrebe za dizanjem tenzija.

„Ovi ljudi su najbolje što Vojvodina ima i zaslužili su valjda da ih neko ovde, gde se donose odluke, primi, sasluša i posluša. Imamo iste ciljeve sa paorima na blokadama, ali različite metode borbe“, rekao je Čanak.

Napominjući da ne zna da li će biti kompromisa i da li ima volje da se zakon povuče, lider LSV je dodao da smatra da je „očigledno u pitanju politička odluka i neki politički razlog”.

„Ukoliko ne bude dogovora, mi ćemo u svakom slučaju istrajati dok naši zahtevi ne budu prihvaćeni, a koji će biti oblici borbe zavisi od toga na šta nas vlasti budu naterale“, rekao je Čanak, dodajući da je predloženi zakon „loše napisan i da se ne može popraviti“.

Traktori LSV2Predsednik Lige paora Vojvodine Miloš Šibul je rekao da poljoprivrednici imaju više problema, počev od neisplaćenih subvencija do predloženog zakona.

„Posle dužeg niza godina paori su konačno sa traktorima stigli u Beograd kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo“, rekao je on, napominjujući da „nijedan paor nije pravio barikade, već da to radi policija koja je zaustavila traktore u Čenti“.

Napominjujući da je ovo što rade vojvođanski paori nešto što je normalno u Evropi, Šibul je poručio da država mora da stane iza poljoprivrednika.

„Ukoliko se predloženi zakon usvoji, poljoprivrednici će moći da se odsele iz Vojvodine jer neće imati šta da rade ili će u najgorem slučaju biti nadničari na svojoj zemlji“, kazao je Šibul.

Deo paora ponovo blokiran na putevima

Paori okupljeni oko Asocijacije poljoprivrednika i drugih udruženja pokušali su i danas da krenu traktorima ka Beogradu, protestujući protiv predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ipak, kao i juče, policija ih je i danas zaustavila na tom poslu.

Poljoprivrednici su zaustavljeni na putu između Subotice i Bačke Topole, kao i kod Čente, na putu od Zrenjanina ka Beogradu.

Bogaroški: Zahtevi poljoprivrednika jasni

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški izjavio je danas da su zahtevi poljoprivrednika jasni i decidni – da se predlog za izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu povuče iz procedure i da se napravi radna grupa koja će napraviti novi zakon.

„Ministarstvo za poljoprivredu je reklo da su spremni za razgovor, ali da nisu za rigidna rešenja. Bojim se da su u ovom momentu stavovi dijametralno suprotni”, kazao je Bogaroški novinarima u Novom Sadu.

Kako je objasnio, osnovni problem je volja predlagača da se 30 odsto državnog zemljišta da na 30 godina isključivo pravnim licima, što je za poljoprivrednike neprihvatljivo. “Mislim da je tu teško postići bilo kakav kompromis“, rekao je Bogaroški.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga