Policija zabranila paorima da prosipaju žito

Kilo žita 16 dinara, a jedna kifla 25 dinara

05. avg 2013

Policija je danas sprečila poljoprivrednike sa prospu žito ispred Vlade Srbije u Beogradu, čime su želeli da izraze nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene pšenice i kašnjenja isplate subvencija.

Protest je organizovala Asocijacija „Banatski paori“, koju čini 25 udruženja poljoprivrednika.

Članovi tog udruženja su ispred sedišta vlade danas doneli osam džakova žita, ali ga nisu prosuli jer ih je policija obavestila da će im, ako to učine, komunalna policija napisati kazne.

Poljoprivrednici tvrde da ih proizvodnja kilograma pšenice košta 20 dinara, a država za robne rezerve tu žitaricu otkupljuje po ceni od 16 dinara.

Predstavnici Asocijacije „Banatski paori“ zavšili su današnji protest, na kojem je bilo oko 100 poljoprivrednika, bez dogovora s predstavnicima vlasti i očekuju da ih primi prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucić.

Portparol asocijacije Miroslav Grubanov rekao je agenciji Beta da su Vladi Srbije predati zahtevi poljoprivrednika, a da je najvažnije da subvencije odmah budu isplaćene i da cena litra goriva za jesenju setvu bude 100, umesto 150 dinara.

„Tražimo i da jesenje kulture – soju, suncokret, šećernu repu i kukuruz, držana ne otkupljuje po mizernim cenama“, rekao je Grubanov.

Prema njegovim rečima, zbog dogovora monopolista i otkupljuvača poljoprivredni proizvodi se otkupljuju ispod tržišne cene.

Grubanov je kazao da će o daljim potezima Asocijacije „Banatski paori“ odlučiti Upravni odbor tog udruženja i da je, u slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni, moguća „radikalizacija protesta“.

Senić: Poljoprivrednici su na ivici egzistencije

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić pozvao je danas premijera Srbije Ivicu Dačića da omogući hitnu isplatu zaostalih subvencija poljoprivrednicima, kao i da vlada donese odluku o otkupu jos 150.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara.

„Sadašnja cena pšenice od 16 dinara za kilogram ne pokriva ni osnovne proizvodne troškove, i ako subvencije ne budu isplaćene i ne bude izvršen dodatni otkup žita, poljoprivrednici neće moći da zaseju adekvatne površine na jesen“, rekao je Senić agenciji Beta povodom današnje akcije nezadovoljnih poljoprivrednika koji su
pokušali da prospu žito ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Senić, koji je član Demokratske stranke, istakao je da „današnji incident ispred zgrade Vlade Srbije svedoči da su poljoprivrednici dovedeni do granice egzistencije“.

On smatra da je blagovremena isplata subvencija moguća, s obzirom, kako je dodao, da odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tvrdi da svom nasledniku ostavlja skoro 800 miliona evra u budžetu.

„Vreme je da ova vlada pokaže odgovornost prema poljoprivredi, kao najvećoj razvojnoj šansi Srbije i isplati novac poljoprivrednicima, jer novac za poljoprivredu mora biti obezbeđen“, naglasio je Senić.

„Paori su okosnica Vojvodine“

Dvojica Novosađana pridružila su se danas protestima paora koji je održan u Beogradu, sa željom da, kako navode, prekinu “lanac komformizma i nezainteresovanosti građana za društvene događaje.

Oni su na glavnom gradskom trgu istakli transparent na kojem je pisalo “Podška paorima” i zastavu Vojvodine, jer su time hteli da skrenu paznju na činjenicu da paori predstavljaju “osnovicu Vojvodine”.

“Paori su imali dogovor sa državom o isplati subvencija i taj dogovor nije ispunjen. Takođe, nekoliko meseci unazad paori su se žalili na prodaju zemlje arapskoj kompaniji ‘Al Dahra’. Iako se mnogi u Vojvodini nisu slagali sa tom prodajom niko nije pružio podršku paorima”, saopštili su oni.

Oni su dodali da zabranu prosipanja žita ispred Vlade Srbije na protestima u Beogradu treba shvatiti kao “nasilno tretiranje Vojvodine od strane Vlade Srbije”, i podsetili da je prosipanje mleka ispred Vlade Vojvodine tokom afere sa aflatoksinom bilo dozvoljeno.

Protestanti su kazali da se tokom protesta desio i incident kada im je “jedan mladić uvredljivo dobacivao, jer mu je smetalo što su rasprostrli zastavu Vojvodine”.

(Autonomija/Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga