Paori prekidaju protest

Poljoprivrednici prihvatili uredbu o subvencionisanju, dobili 14.000 za do 100 hektara, ali će novac, za one koji imaju preko 30 hektara, biti isplaćen tek za osam meseci

04. jun 2011

Svi su izgedi da će poljoprivrednici danas prekinuti protest. Traktorske blokade po Vojvodini, najpre u Banatu oko Nove Crnje, a onda i u drugim delovima, su povučene još juče popodne. Naime, poljoprivredna udruženja koja su inicirala „seljačku bunu“ pri stavu su da su njihovi zahtevi juče ispunjeni, donošenjem uredbe po kojoj će se sa 14.000 dinara subvencionisati od pola do sto hektara njiva.

Protest će biti prekinut ukoliko sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem bude postignut dogovor oko tehničkih detalja Uredbe o isplati subvencija, izjavio je sinoć predstavnik poljoprivrednik udruženja koja protestuju Ilija Grujić. Kako je kazao, „u krucijalnom delu“ paori se slažu sa uredbom, a ostalo je da se dogovoraju s ministrom oko tehničkih detalja, a to su PIO doprinosi i dinamika isplate subvencija.

– Ukoliko se dogovorimo pokrećemo traktore i vraćamo se svojim poslovima – kazao je Grujić dodajući da će, kao znak dobre volje poljoprivrednika, 20 traktora parkiranih pet dana ispred zgrade Vlade Vojvodine biti vraćeno u svoja mesta sinoć, nakon konferencije za novinare, a da se danas nastavlja „labaviji“ protest.

Vlada Srbije je, podsetimo, juče na telefonskoj sednici donela uredbu koja je delom u skladu sa zahtevima ratara, ali su se koplja lomila oko roka isplate subvencija jer je u tom dokumentu navedeno da će novac ratarima „leći“ za osam meseci. Oni su zahtevali da to bude najkasnije mesec dana od podnošenja zahteva za subvencije.

(Autonomij.info)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga