Paori iz Sombora snimili dokumentarac: Nisu kriminalci, već su paori

Na snimku, koji je postavljen na internetu, vide se poljoprivredna gazdinstva Dušana Batinića, Danila Krička, Vladimira Skrobonje, Đorđa Grahovca i Maneta Price

24. mar 2016

Poljoprivrednici iz Sombora snimili su dokumentarni film „Nisu kriminalci, već su paori“ o životu poljoprivrednika iz Gakova, koji su oko mesec dana iz protesta spavali na njivama u tom mestu i sprečavali uzurpatore da uđu u državni posed.

Njih šestorica su uhapšeni prošlog petka, a prekršajni sud u Apatinu je dan nakon toga doneo jednu oslobađajuću presudu, a preostalih pet poljoprivrednika osuđeno je na 30 dana zatvora, zbog čega su reagovale sve stranke, kao i predstavnici Pokrajinske vlade.

Na snimku, koji je postavljen na internetu, vide se poljoprivredna gazdinstva Dušana Batinića, Danila Krička, Vladimira Skrobonje, Đorđa Grahovca i Maneta Price.

O svakom od njih je navedeno da se bavi isključivo poljoprivredom, a nabrojani su i članovi njihovih domaćinstava.

Snimljene su i legitimacije njihovih poljoprivrednih gazdinstava, a na snimku se vidi i koliba u kojoj su oni 26 dana danonoćno čuvali poslednjih 300 hekatara državne zemlje koja nije uzurpirana u Somboru.

Muzička podloga snimka je pesma „Ne lomite mi bagrenje“ Đorđa Balaševića.

Petorica uhapšenih poljoprivrednika uputili su juče pismo javnosti u kojem su naveli da su nepravično osuđeni na 30 dana zatvora i optužili ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je izneo neistine. Oni su Stefanoviću poručili da je ministar svih građana i da je njihovo mišljenje da bi zakon trebalo da sprovodi prema svima isto, a ne da ima povlaštenih.

Stefanović je ranije izjavio da uhapšeni u Gakovu uopšte nisu paori, odnosno, poljoprovredni proizvođači.

On je naveo da niko od njih nema registrovano poljoprovrednog azdinstvo, ali je pred novinarima pročitao da neki od njih imaju u evidenciji i krivična dela poput nasilničkog ponašanja, teške krađe, iznuda i falsifikovanja.

Televizija N1 objavila je početkom februara tajni snimak sa sastanka poljoprivrednika i Slobodana Stanića, poverenika Srpske napredne stranke (SNS) u Somboru, na kojem se čuje kako im on savetuje kako da mimo zvanične licitacije za državno zemljište nelegalno obrađuju zemlju, kao i da se, ako bude problema, pozovu na njega.

Paori su tajno snimili sastanak sa Stanićem, koji je održan nakon što je njive iz njihovog atara, bez dozvole, počela da obrađuje jedna firma iz Srbobrana.

Autor snimka Đorđe Grahovac rekao je da ih je za Stanićev sto poslao gradski većnik za poljoprivredu. Grahovac je jedan od petorice poljoprivrednika koji su u subotu osuđeni na 30 dana zatvora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga