Paori iz Gakova i Rastina spavaju na njivama

Ne dopuštaju uzurpatoru da ore

26. feb 2016

Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavaju na njivama, protestujući protiv uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na teritoriji Sombora.

Oko 300 poljoprivrednika održalo je ove nedelje protestnu šetnju od Gradske kuće u Somboru do zgrade tužilaštva. Oni su tražili da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprivrednu zemlju i upozorili da je u somborskim atarima uzurpirano 5,3 hiljade hektara zemlje.

Poljoprivrednik iz Gakova Vladimir Skrobonja kazao je novinarima da su se paori podelili u smene i da u svakom trenutku na tri njive, koje pripadaju katastarskim opštinama Gakovo i Rastina, ima oko desetak njih.

„Naš cilj je da ne dopustimo uzurpatoru da ore i da neko od nadležnih reaguje“, rekao je Skrobonja.

On je dodao i da je na licu mesta prisutna policija.

Skrobonja je istakao i da su poljoprivrednici angažovali pravnika, koji će svu prikupljenu dokumentaciju predati tužilaštvu.

Prema njegovim rečima, predstavnici lokalne samouprave u Somboru ignorišu proteste, a poljoprivrednike je danas na sastanak pozvao resorni pokrajinski sekretar.

„Mi želimo mirnim putem da rešimo situaciju i da se dogovorimo. S obzirom na to da ništa ne ukazuje na to da će biti raspisana licitacija zemlje, mi smo spremni da pristanemo na to da nam se produže ugovori na još godinu dana ili na vansudsko poravnanje ako nam dozvole da obrađujemo zemlju“, kazao je Skrobonja.

Poljoprivrednik iz Gakova je dodao da je nejasno zbog čega nadležni ne reaguju na probleme i zbog toga što somborski paori hoće da plate zakup državne poljoprivredne zemlje, za razliku od uzurpatora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga