Paori hoće samo kod Tadića

Vojvođanski poljoprivrednici zahtevaju da o rešavanju problema u agraru razgovaraju s predsednikom Borisom Tadićem.

02. jun 2011

Ratari koji već četvrti dan traktorima blokiraju puteve po Vojvodini nisu zadovoljni ishodom dosadašnjih pregovora sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

Oni traže novi susret s pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem kako bi im on omogućio susret s predsednikom Tadićem.
Miroslav Ivković, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika, čiji su traktori već četvrti dan ispred zgrade Vlade Vojvodine, kaže da od Pajtića traži da im omogući razgovor sa predsednikom Srbije, koji je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu obećao da će država pomoći poljoprivrednike i uložiti u poljoprivredu.

U Pajtićevom kabinetu im je, kako su napomenuli poljoprivrednici, rečeno da je predsednik na službenom putu i da bi sa njihovim predstavnicima eventualno mogao da razgovara krajem dana.

Ivković je, zajedno sa drugim okupljenim poljoprivrednicima, odbacio saopštenje u kojem Asocijacija poljoprivrednika poziva na obustavljanje protesta i blokade puteva i naglasio da je to dezinformacija kojom se želi stvoriti razdor među učesnicima protesta.

„Jedinstveni smo, nema povlačenja i niko nije otišao sa protesta“ rekao je on i dodao da su blokade puteva širom pokrajine još masovnije jer su, kako je rekao, blokirani novi putni pravci od Vrbasa do Novog Sada, kod Rume, Šida, Inđije i Batajnice, a traktorske barikade su i prema graničnom prelazu Vatin.

Poljoprivrednik iz Neština Ilija Grujić istakao je da su „seljaci rešeni da istraju u svojim zahtevima za isplatu ranije obećanih subvencije“, napominjući da u našem agraru problem nisu samo subvencije nego su nevolje mnogo veće i država mora da ih reši.

„Za manje od mesec dana čeka nas žetva i ako se ne reše ovi problemi mogu da nastanu još veći“, istakao je on i dodao da su poljoprivrednici strpljivi i da će istrajati u protestima, jer su svoje najvažnije poslove u polju obavili.

Poljoprivrednici traže da državne subvencije od 14 000 dinara po hektaru važe za sva gazdinstva površine do sto hektara, a maksimum koji nudi Ministarstvo poljoprivrede je 30 hektara.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga