Paori Dinkiću: Ti si na vlasti 11 godina, a ne mi!

Zašto, ministre Dinkiću, niste rešili probleme koje spominjete kada ste već na vlasti toliko godina?

23. okt 2012

Poštovani Ministre,

Vi niste odgovorili ni na jedno naše pitanje – da ponovimo samo neka od njih…
1. Koliko dugova ćete oprostiti Kombinatima s kojima se Agencija za privatizaciju igra poljoprivrede godinama?
2. Da li ćete menjati zakon o državnom zemljištu koji Vas već godinama obavezuje da SVO DRŽAVNO ZEMLJIŠTE pod istim uslovima ide na TENDER za zakup po Programima lokalnih samouprava? (jeste li Vi ono beše za decentralizaciju?) Da li ćete nama seljacima uzeti svu zemlju?
3. Da li ćete nam napokon vratiti zemlju koja je uzeta našim dedovima? Da li ste čuli za Zakon o restituciji?
4. Da li tenderi važe samo za Mobtel a za poljoprivredno zemljište ne važe?
5. Zašto niste ponudili najvećoj agroindustrijskoj korporaciji iz Abu Dabija, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU, da uloži 100 miliona evra u prehrambenu industriju (pogledajte spisak kod Vaše Agencije za privatizaciju) – tako biste rešili milion puta više problema nego što im poklanjate naše poljoprivredno zemljište?

Mi ipak odgovaramo na Vaša pitanja!

Da li su se poljoprivrednici osećali poniženo kada su sva propala imanja tenderom prodata onima koji su ih upropastili?
Da, osećali smo se poniženo, godinama govorimo o tome a Vi ste godinama u Vlasti i ne čujete šta mi govorimo jer ne čujete ponižene građane i to ne samo seljake.
Te tendere je kreirala i sprovodila baš Agencija za privatizaciju na čijem ste Vi čelu, Ministre Dinkiću 6 godina. Na tenderima ste obmanjivali kupce jer niste državnu zemlju stavljali na licitaciju kako Vas obavezuje Zakon o poljprivrednom zemljištu da SVI, i mi i šeici, možemo pod istim uslovima da dođemo do nje, nego su je besplatno koristili oni koji su na Vašim tenderima kupovali kombinate! a nisu znali šta kupuju. Da li su uslovi za one koji mogu da kupe imanja bili takvi da smo mi seljaci mogli da kupimo ta imanja? Ne, kupovao ih je Šarić a Vi niste imali pojma?

Da li je javni tender bio garancija uspeha za ta gazdinstva?
Tender nije bio garancija ali uslovi za one koji mogu da konkurišu za tender (da ste ih ikad osmislili i sproveli) jesu… A tender je, i pored svoje nesavršenosti, bolji od procene jednog ministra koji nema veze s poljoprivredom ko je najbolji za dogovor.

Da li su oni uradili bilo šta u ovoj zemlji da se sistemski reši pitanje logistike za izvoz poljoprivrednih proizvoda, kao i sistema za navodnjavanje?
Zašto Vi koji ste ministar ekonomije 5 godina niste sistemski rešili problem zapošljavanja nego od kako ste Ministar svake godine je sve više nezaposlenih! a Ministru poljoprivrede ostavite da rešava probleme poljoprivrede.

Ako Srbija pliva u milijardama evra i može sve to sama da uradi, zašto onda to već do sada nije učinjeno?
Ovo je pitanje za Vas a ne za seljake! Vi ste na vlasti već 11 godina a ne mi.

Zašto nemamo ozbiljnu rečnu luku, zašto nemamo kargo-terminal na aerodromu?
Ovo je pitanje za Vas a ne za seljake, da je neko od nas Ministar 11 godina ovo bi sve bilo rešeno.

Zašto bi nekome smetalo da najveća agroindustrijska korporacija iz Abu Dabija, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU, napravi moderna poljoprivredna gazdinstva od naših prezaduženih i propalih kombinata?
Nama to ne smeta, naprotiv. Mi samo hoćemo pristup poljoprivrednom zemljištu pod istim uslovima kao najveća agroindustrijska korporacija iz Abu Dabija, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU.

Da li mislite da je cena od 150 miliona evra za 100 odsto vlasništva u njima niska?
Stavite na tender pa ćete znati da li je niska ili nije. Kad oprostite sve dugove Kombinatima a državno zemljište po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stavite na licitaciju, raspišite tender pa ćete videti ko je i koliko spreman da plati!

Da li mislite da je cena od 250 evra/ha godišnje za zakup zemljišta niska?
Naravno da je niska jer to su najbolja zemljišta koja Srbija ima, velike parcele i table. Mi do takvog zemljišta ne možemo ni da dođemo jer ne sprovodite Zakon, a za takvo zemljište plaćamo i preko 500 evra zakup jer naš posao i život zavisi od zemlje.

Smatrate li da nije dovoljno uložiti dodatnih 100 miliona evra da se 25.000 hektara koje bi oni obrađivali u zajedničkom preduzeću (gde bi Srbija bila manjinski vlasnik) potpuno pokrije sistemima za navodnjavanje, savremenom mehanizacijom i drugim infrastrukturnim sadržajima, kao i obrtnim kapitalom, kako bi se prihodi po hektaru podigli bar tri puta u relativno kratkom roku?
Ministre to je investicija od 4000 evra po hektaru, to svaki povrtar i voćar investira svake godine po hektaru! a i ratari u dve ili tri godine!

Asocijacija “Vojvodina agrar” i KLUB 100P plus 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga