PAOR organizuje akciju Gradite mir – ne ograde

Za izgradnju mira i značaj borbe protiv fašizma u njegovim starim i novim oblicima

23. sep 2015

Sportski aktivisti Panonske aktivističke organizacije (PAOR) najavili su da će u sklopu svojih pešačkih acija „Šetnje ideja“ (Walking Ideas) organizovati novu pešačku turu i to u dužini od 86 kilometara u Mađarskoj.

Aktivisti će u petak krenuti iz Kečkemeta, a namera im je da sutradan stignu u Budimpeštu na veliki antifašistički skup „No nation, no borders“. U najavi se objašnjava da se ova međunarodna akcija organizuje u saradnji sa društveno angažovanim zrenjaninskim sastavom „Gipsy Mafia“, koji nastupa na antifašističkom skupu.

„Pešačka akcija kreće simbolično, u znak pomena, iz mađarskog grada Kečkemet gde je krajem avgusta počeo sudski proces protiv osumnjičenih članova, pomagača bugarsko mađarske bande koja se bavi trgovinom ljudima i koja je odgovorna za smrt izbeglica koje su se bez vazduha, ugušile u prikolici kamiona u Austriji“, naveli su aktivisti PAOR-a.

Oni su podsetili i da je u napuštenom kamionu pronađeno telo 71 izbeglice, za koje se pretpostavlja da su iz Sirije, a četvoro od njih su bila deca.

„Pešačka akcija za izbeglice ‘Gradite mir – ne ograde’ je usmerena na pomoć izbeglicama, za izgradnju mira i značaj borbe protiv fašizma u njegovim starim i novim oblicima. Walking Ideas ovom akcijom želi da podrži izbeglice i da ukaže na problem podizanja ograde duž Mađarske granice prema njenim južnim susedima“, poručili su aktivisti.

Oni su istakli da Vlada Mađarske žicom i metalnom ogradom navodno tako rešava problem izbeglica, koji su to postali zbog rata u Siriji i zemljama Bliskog Istoka. U PAOR-u su poručili i da tim činom predstavnici mađarske države pokušavaju da izbegnu odgovornost u odnosu na međunarodni problem, koji se neće rešiti zabranom prolaska, podizanjem zidova, žičanih ograda, jer su to „rešenja“ kojima se krše međunardni zakoni o ljudskim pravima o slobodi kretanja, boravka i ostanka-azila u svakoj zemlji u Evropi i svetu.

Aktivisti su naveli i da žele da ukažu na veliki međunarodni problem koji za posledicu ima ljudske žrtve.

PAOR„Premijer Mađarske svojim izjavama indirektno utiče na porast ksenofobije, rasne, verske mržnje i netrpeljivsti. Što za posledicu može imati nasilje. U tome prednjače i mađarske ekstremno desničarske partije i organizacije kao što je Jobbik. Kao neko ko se posebno ističe u tome i ko situaciju sa izbeglicama koristi za ličnu promociju i promociju neofašističkih ideja je i vođa neonacistčkog Omladinskog pokreta 64 županije László Toroczkai i načelnik pograničnog sela Asothalom“, istakli su sportski aktivisti PAOR-a.

Oni su ocenili da zbog toga treba podržati antifašistički skup u Budimpešti, jer se time šalje važna međunarodna poruka. „To je i regionalna, međunarodna podrška svim bliskim organizacijama civilnog društva i građanima koji su za izgradnju mira i za borbu protiv fašizma, što nisu ideološke nego savremene, kulturne, moralne i etičke građanske tekovine na kojim se temelji ljudsko društvo“, dodali su oni.

Aktivisti su poručili i da sve države imaju odgovornost za živote stotine hiljada ljudi, koji svakog dana rizikuju svoje živote ka miru i bezbednom životu. Oni su naveli i da će saopštenje o svojoj aciji poslati Vladi Srbije, ambasadama i predstavništvima država Jugoistočne Evrope, kao i međunarodnim institucijama.

PAOR je do sada u okviru „Šetnje ideje“ organizovao pešačke ture Zrenjanin – Kanjiža, Kadinjača – Niš, Šabac-Srebrenica, Jablanica-Dretelj, Zrenjanin-Srebrenica, Zrenjanin-Novi Sad, Bačka Palanka – Jasenovac, Zrenjanin – Vranić. Cilj tura je angažovano društveno delovanje usmereno na izgradnju mira, za socijalnu pravdu, poštovanje ljudskih prava bez nasilja, diskriminacije, za značaj borbe protiv fašizma i za značaj rekreativno-amaterskog sporta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga