Panović: Opozicija da shvati da mora da pobedi Vučića u neidealnim uslovima; Pavićević: Novi parlament će donositi odluke sa dugoročnim posledicama

"Praviti kult od bojkota je isto pogrešno"

17. feb 2020

Programski direktor Demostata Zoran Panović ocenio je u Novom danu TV N1 da opozicija nije iskoristila građanske proteste da se organizaciono konsoliduje. Rekao je i da je opozicija mogla da iskoristi dijalog o izbornim uslovima da pregovara i o bojkotu, ali i da treba da shvati da mora da pobedi Aleksandra Vučića u uslovima koji nisu idealni. Profesor FPN-a Đorđe Pavićević ocenio je da će budući sastav parlamenta, koliko god nelegitiman i privremen bio, biti u prilici da završi neke poslove koje je Vučić započeo, pre svega kada je reč o Kosovu.

Panović je izbore koji bi trebalo da se održe 26. aprila ocenio kao tranzitorne i deo kampanje za izbore koji bi trebalo da se održe 2022. godine ili ranije. Kako je istakao, u ovom trenutku nema velikih dilema ko će biti pobednik izbora, sa bojkotom ili bez.

„Mislim da su propuštene neke šanse. Pregovori (o izbornim uslovima) su mogli da se vode poštenije i otvorenije. Ako se ide u bojkot, da se pregovara i o bojkotu: kako će se bojkot predstavljati u medijima, da li će predstavnici bojkota biti u biračkim odborima, da se dogovori šta je uspešan ili neuspešan bojkot, kao na referendumu u Crnoj Gori“, naveo je on.

Ako nemate glavnu opoziciju na izborima, ti izbori jesu falični, istakao je Panović i podsetio da su partije temeljna institucija u višepartijskom sistemu. Međutim, ako je taj blok koji bojkotuje izbore okrnjen, onda rastu šanse vlasti da izbore predstavi što legitimnijim, dodao je on.

„Bojkot je pokazao izvesne pozitivne rezultate, ali praviti kult od bojkota je isto pogrešno. Ako nije na neki način čvrst i homogen, ako vidite da se izlazi tamo gde može da se pobedi SNS, a ne izlazi se tamo gde ne može da se pobedi SNS, to je isto hipokrizija“, poručio je Panović.

Ocenio je i da je šteta što opozicija nije iskoristila velike protesta građana da se organizaciono konsoliduje, jer ovoliki broj partija i pokreta je, kako je rekao, nesnošljiv, i omogućava Vučiću da vlada komotnije, a često i bahatije.

Opozicija, prema njegovim rečima, mora da shvati da im Vučić nikada neće dati idealne uslove u kojima bi mogli da ga pobede, već da ga moraju pobediti u uslovima koji nisu idealni.

Panović je uveren i da za razliku od 2014. ili 2016. godine, kada je SNS hteo da uzme što više glasova, Vučiću sada odgovara da osvoji nešto manje mandata kako bi se došlo do relaksacije političkog života koja bi mu odgovarala za „neke ozbiljnije radove“, pre svega ustavne reforme.

Profesor Pavićević je dodao da će budući sastav parlamenta, za razliku od sadašnjeg, verovatno biti u prilici da može da sprovede neke važne stvari.

„Sadašnji (saziv parlamenta) nije imao potrebnu većinu da se promeni Ustav, a pitanje je da li bi se ratifikovali neki važni međunarodni sporazumi. Sporazum o Kosovu verovatno ne bi, jer status Kosova mora da se menja po proceduri kao Ustav – morate imati dvotrećinsku većinu. Tako da koliko god taj parlament bio nelegitiman i privremen, može da odradi veliki posao za vladajuću stanku, ako budu išli na velike izmene koje bi mogle da ostave dugoročnije posledice“, istakao je Pavićević.

Iako sa sniženim cenzusom rastu šanse ekstremne desnice da se nađe u parlamentu, Pavićević smatra da su male šanse da oni budu značajan koalicioni partner u Vladi, i da bi sadašnjoj vlasti više odgovarala saradnja sa strankama koje se okupljaju u evropskom bloku.

„To bi dalo neku vrstu legitimiteta prema EU, uvelo bi u neku mirniju vladavinu koja bi mogla da pomogne da se okonačaju neki poslovi koje je Vučić započeo, a koje sa desnicom ne bi mogao da izvede, pre svega mislim na pregovore o Kosovu“, kazao je on.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga