Pankčevu u pohode

PANUP je nastao u Tomaševcu kao obična seoska pank, hard kor i ska svirka da bi posle trećeg izdanja bio preimenovan u festival Tomaševcu u pohode (TUP)

20. nov 2014

Glavni protagonista dokumentarca “Živan pravi pank festival” Ognjena Glavonjića, Živan Pujić Jimmy, organizuje 23. novembra u Pančevu festival Pankčevu u pohode (PANUP), kao osmo izdanje festivala koji je proteklih sedam godina priređivao u svom selu Tomaševcu kod Zrenjanina.

Kao “sveslovenski punk, hard core i ska festival”, PANUP će predstaviti u dvorani Apolo pet domaćih pank bendova, uz projekciju filma “Živan pravi pank festival”, poetske nastupe samog Živana Pujića, te izložbu crteža i stripova inspirisanih pankom.

Učesnici su bendovi koji svoju muziku uživo izvode bar 50 odsto na nekom od slovenskih jezika – Final (garažni pank-rok) iz Pančeva, Posno Prase (melodični pank-rok) iz Obrenovca, Cepeni Chunci (melodični pank-rok) iz Ladovice, HUND (pank-rok) iz Aranđelovca i The Elements (psiho-pank) iz Pančeva.

Bendove ce odjavljivati i najavljivati, te kazivati svoju poeziju između njihovih nastupa Živan Pujić Jimmy.

PANUP je nastao u Tomaševcu kao obična seoska pank, hard kor i ska svirka da bi posle trećeg izdanja bio preimenovan u festival Tomaševcu u pohode (TUP).

Kao prvenstveno muzičko festivalsko dešavanje, razvijao se dopunom programa radovima likovnih umetnosti, odnosno radionicama i izložbama. Posebnu promociju TUP-u je dala pesma “Jedan Je Živan – Jimmy” benda Beogradski Orkestar Ludaka – B.O.L. i višestruko nagrađivani dokumentarni filmovi “Živan Pujić Jimmy” i “Živan pravi pank festival” režisera Ognjena Glavonića, koji prati Živana Pujića za vreme TUP-a, a od premijere 2013. godine dobio je niz priznanja. Između ostalog, proteklog leta je proglašen najboljim muzičkim dokumentarcem na Briselskom filmskom festivalu, a bio je i deo 27. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku “Ko to tamo peva”.

Pujićev festival TUP održan je sedam puta, a među izvođačima su bili Šaht, Ska Ringišpil i B.O.L, kao i Šlic Radionica i Aleksandar Zograf u likovnom programu.

Jedan od ključnih momenata u razvoju TUP-a bio je nastup benda Datum Vyroby iz Bardejova u Slovačkoj pre dve godine, čime je napravljen iskorak ka sveslovenskom karakteru i internacionalizaciji.

Na dosadašnjih sedam izdanja festivala TUP nastupilo je nekoliko desetina pank, hard kor i ska bendova, a stvoreno i izloženo oko sto likovnih radova, mahom crteža i stripova. Nakon sedmog izdanja TUP festivala, na kojem je održan samo likovni deo, doneta je odluka o preseljenju na neku drugu lokaciju, a izabrano je Pančevo.

Živan Pujić Jimmy nada se da će uspeti da ostvari svoje snove i da će festival Pankčevu u pohode “zablistati punim sjajem”.

Ulaznice za PANUP koštaju svega sto dinara, a podržao ga je Grad Pančevo i pomogao Dom omladine Pančevo.

Novosti o PANUP-u moguće je pratiti na Fejsbuk strani tog festivala, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga