Pankarićan: U Zrenjaninu se ne poštuju manjinska prava

Prema reakcijama na Godišnji izveštaj o poštovanju ljudskih i manjinskih prava u Zrenjaninu u 2012. godini, problem ne predstavljaju oni koji krše ta prava, već oni koji na to ukazuju.

27. maj 2013

U Zrenjaninu se ne poštuje pravo pripadnika manjinskih naroda na službenu upotrebu jezika i pisma, a problem predstavlja i to što u srednjim školama nije organizovana nastava na rumunskom i slovačkom jeziku, izjavio je danas zaštitnik građana Trajan Pankarićan.

Pankarićan je agenciji Beta rekao da je u svom godišnjem izveštaju ukazao i da pripadnici nacionalnih manjina nisu adekvatno zastupljeni u državnim i lokalnim organima vlasti.

Kako je naveo, dosadašnje reakcije na njegov izveštaj o poštovanju ljudskih i manjinskih prava u Zrenjaninu u 2012. godini pokazuju da za mnoge problem ne predstavljaju oni koji krše ta prava, već oni koji na to ukazuju.

„Te reakcije na najbolji mogući način potvrđuju navode iz izveštaja da pripadnik nacionalne manjine koji pristaje da bude u podređenom položaju i ne insistira na poštovanju svojih prava, bilo da to čini iz straha, iz neznanja ili oportunizma, bude doživljavan kao ‘pošten’, dok onaj koji je svestan svojih prava i insistira na njihovom poštovanju bude okarakterisan, u najmanju ruku, kao ‘nezgodan’, sa svim posledicama koje proizilaze iz jednog takvog ‘statusa'“, rekao je Pankarićan.

Pankarićan nije želeo da kaže na čije reakcije konkretno misli, ali je naveo da uzrok takvog odnosa prema pravima nacionalnih manjina, i prema onima koji ta prava promovišu, leži u velikom raskoraku između vrednosti društva i osnovnih civilizacijskih vrednosti savremenog sveta.

U godišnjem izveštaju, Pankarićan je naveo da je neophodno da vlasti preduzmu sve mere i da ako treba i sankcijama reše pitanje nepoštovanja i neuvažavanja prava nacionalnih manjina.

Kako je naveo, u prvom redu se moraju edukovati državni i lokalni službenici kako bi shvatili da im građani nisu podanici i da ne postoje zbog njih već da je upravo obrnuto, to jest da su oni tu radi interesa građana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga