Pankarićan: Otkriti počinioce međunacionalnih incidenata

Duže od godinu dana nisu otkriveni počinioci međunacionalnih incidenata u Zrenjaninu

15. jan 2013

Zamenik zaštitnika građana Zrenjanina Trajan Pankarićan podsetio je danas da ni posle više od jedne godine nisu otkriveni počinioci nekih od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti i fizičkog integriteta pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji toga grada.

Pankarićan je u saopštenju za javnost podsetio da je tokom marta 2011. godine na kući koordinatorke za romska pitanja Dobrile Nikolić ispisana poruka «Smrt Ciganima političarima», krajem jula 2011. godine na kući Tomislava Meržana u Zrenjaninu je ispisana poruka «Smrt Ciganima», a tokom avgusta 2011. godine u poštansko sanduče Reformatske crkve u Zrenjaninu ubačene su preteće poruke.

Podsetio je da je krajem decembra 2011. godine izvršen napad vatrenim oružjem na kuću predsednika Alijanse vojvođanskih Rumuna Viorela Besua u naseljenom mestu Jankov Most, kada samo pukim slučajem nije nastradao niko od ukućana.

“U svim ovim slučajevima počinioci navedenih krivičnih dela nisu otkriveni”, podsetio je Pankarićan i dodao da je tokom 2011. i 2012. godine bilo i drugih napada na pripadnike nacionalnih manjina čiji su počinioci otkriveni.

“Stoga očekujemo da institucije države preduzmu dodatne mere u cilju otkrivanja počinilaca gore navedenih krivičnih dela i njihovog privođenja pravdi, jer je pravno sankcionisanje nasilnika i lica koja se koriste govorom mržnje zakonska obaveza i tu ne sme biti nikakvog kompromisa”, naveo je Pankarićan.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga