- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Panika u Pravoslavnoj crkvi Grčke

Pravoslavna crkva Grčke zabrinuta je nakon objavljivanja informacije Centralnih poreskih organa te zemlje da neki grčki mitropoliti na svojim bankovnim računima u zemlji i inostranstvu imaju milione evra kojima se ne zna poreklo, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Prvojerarh Jeromin pozvao je vlasti da obelodane podatke kako bi se saznala istina, a sam Sinod će, kako je najavljeno, o tome raspravljati 10. decembra.

Centralni poreski organi obelodanili su nedavno da dva mitropolita imaju na svojim računima više od pet miliona evra, što su oni demantovali istakavši da je reč o insinuacijama.

To je izazvalo pometnju medju mitropolitima, pa je Svešteničko udruženja zatražilo da se Sinod što pre pozabavi tom temom.

Javnost, kao i pojedini mediji zameraju što se Crkvi ne žuri da se sazna istina da li zaista medju kliricima postoje milioneri.

Poznati mitropolit dimitrijadijadijski (Volos) Ignatije izjavio je tim povodom da nije spreman da „stavi ruku u vatru“ baš za svakog arhijereja i poručio da ono što ne valja treba ukloniti, ali da to ne bude na osnovu špekulacija.

Mitropolit Pireja, Serafim, samoinicijativno je objavio stanje sa svog računa na kome ima „nešto malo novca“.

Mitropolit tesalotidoski Kiril, za koga je javljeno da je jedan od milionera, tvrdi da je to laž i da on na jednom računu ima 35.000 , na drugom 122, a na trećem 50 evra.

Peristerijski mitropolit Hrizostom, arhijerej radničke atinske četvrti Peristeri, u medijima pomenut kao „bogataš“, tvrdi da to nije tačno i da ne zna kako je sumnja pala na njega.

On je pozvao one koji misle ili znaju drugačije da to dokažu vlastima. Mitropolit mesogodojski Nikolaj uputio je prvojerarhu, arhiepiskopu Jeronimu pismo u kome žali što je u društvu nastao „nemoralni rat protiv crkve, nezamisliva drama, klevete, dvosmislenosti i provokativne glasine“.

On je pozvao Jeronima da preduzme nešto konkretno kako bi prekinuo glasine ili bi se dokazalo da je to tačno.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!