Panel: Samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti mladih od 15 do 29 godina

"Teške posledice neprofesionalnog izveštavanja o tako ozbiljnoj i osetljivoj temi kao što je suicid"

10. sep 2021

Odmah iza saobraćajnih nesreća, samoubistvo je drugi najčešći uzrok smrti mladih uzrasta između 15 i 29 godina, a mediji često pogoršavaju situaciju, jer izveštavaju senzacionalistički o problemu suicida, rečeno je danas na panel diskusiji u Novom Sadu povodom Svetskog dana prevencije suicida.

Uticaj medija i načina izveštavanja na osobe sa sucidalnim mislima je nesporan. Senzacionalističko izveštavanje bez poštovanja etike i naši klikovi, lajkovi i komentari na te naslove imaju samo štetan uticaj na osobe sa siucidalnim mislima i njihove porodice, rečeno je tokom panel diskusije “Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida”, u Omladinskom centru – OPENS.

Marija Rosandić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kazala je da način medijskog izveštavanja o samoubistvima i njihovim pokušajima, kao i publicitet koji mediji daju, može da ima negativne posledice na ljude koji razmišljaju o suicidu, ali i na okolinu koja je doživela gubitak bliske osobe usled samoubistva.

Prema njenim rečima, veoma je važno da zaposleni u medijima budu edukovani kako da odgovorno izveštavaju o ovoj temi.

Dunja Grubor iz Omladinskog saveza udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“, kazala je da je senzacionalistički pristup u medijima znači da se mediji često ne ustručavaju da u ovim slučajevima izveštavaju iz minuta u minut, da objavljuju fotografije i snimke, oproštajna pisma koja krše privatnost i uznemiravaju javnost.

Moderatorka Anne Marie Alves Ćurčić kazala je da nažalost iz ličnog iskustva zna kakve mogu biti posledice neprofesionalnog izveštavanja o tako ozbiljnoj i osetljivoj temi kao što je suicid.

“Svaki senzacionalistički naslov, neprimeren ton, reč, fotografija mogu biti potencijalni okidači za osobe u krizi, kao i dodatna duboka retraumatizacija bližnjih osoba preminulih od suicida”, kazala je Tanja Bokun, psihološkinja i volonterka Centra Srce,

U okviru kampanje, pored panel diskusije, biće organizovane obuke za studente medicine, žurnalistike, psihologije i sociologije, profesionalce koji rade sa mladima, kao i radni sastanak sa urednicima medija na kom će se razgovarati o pozitivnoj ulozi medija u prevenciji suicida i većem zajedničkom radu na edukovanju javnosti, posebno mladih.

Panel diskusija organizovana je u okviru kampanje “Pripazi na klik! Pripazi na ton!” koju realizuje OPENS, Centar Srce, “Za Tebe #VAŽNOJE” i Institut za javno zdravlje Vojvodine, uz podršku Grada Novog Sada.

Glavni cilj kampanje je podizanja svesti o suicidu, ali posebno o posledicama senzacionalističkog i neetičkog izveštavanja o suicidu.

(Autonomija, foto: Vladimir Veličković)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Činodejstvovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga