Pančić: U Vojvodini na delu multikulturalizam nacionalista

Svako vlada svojim plemenom

08. nov 2011

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je večeras da je u Vojvodini, umesto stvarnog multikulturalizma, na delu “multikulturalizam nacionalista”, zbog čega su vrednosti ove pokrajine dovedene u pitanje.

Pančić je na tribini u Novom Sadu rekao da u Vojvodini postoji više nacionalističkih struktura u različitim nacijama, koje vladaju “svaka svojim plemenom”. Prema njegovim rečima, zbog toga se dešavaju i takvi paradoksi da one medije koje ni Miloševićev režim nije mogao da uguši, sada guše različiti nacionalni saveti, kao što je bio slučaj sa Nacionalnim savetom Mađara i dnevnim listom na mađarskom jeziku Mađar so (Magyar Szo), ili kao što neki drugi nacionalni saveti guše neke druge medije. “Imamo rascepkano društvo, razdvojene medijske, intelektualne, političke scene koje se ne dodiruju, nema interakcije. Ako je to multikulturalizam, onda sam ja protiv njega”, rekao je Pančić.

Sociolog Mirko Đorđević oštro je kritikovao ideju o formiranju “Evrazije”, koju je lansirao ruski predsednik Vladmir Putin i za koju je Đorđević rekao da ima mnogo pristalica u Srbiji. “To je jedna ideologija koja je bliska italijanskom fašizmu, koja je nastala u Beogradu između dva svetska rata. Njima je Džingis Kan miliji od Isusa Hrista”, rekao je Đorđević. Ocenio je da u Srbiji postoji “iskonska žeđ palanke” da zemlja postane ruska gubernija, u čemu prednjači Srpska pravoslavna crkva. “Crkva je ovde postala politička sila i uveliko je kriva za sve ono što nam se dogodilo proteklih godina. Kod nas se veruju da se mogu osveštavati balvani, kafane i javne kuće, a to tako ne može”, rekao je Mirko Đorđević.

Književnik Laslo Vegel ocenio je da se kod nas reč tolerancija često koristi, ali da naši političari u stvari ne vide da nam društvo postaje sve netolerantnije.

Na večerašnjoj tribini promovisane su “Priče iz donjih predela” Lasla Vegela, “Balkanska lađa u oluji” Mirka Đorđevića i “Plavušina dilema” Teofila Pančića, koje je izdala novosadska “Cenzura”. Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine a podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga