Pančić: Na vlasti u Srbiji su ekstremisti

"Reformisani" ratni zločinci

20. nov 2014

Novinar Teofil Pančić izjavio je večeras da su u Srbiji na vlasti ljudi koji su bili istaknuti predstavnici ekstremizma, a nisu ni lustrirani niti su krivično odgovarali.

“Mi smo podržali da se vrate na vlast ljude koji su ratni zločinci. Mnogi nisu imali problema s tim, jer im je bilo važno samo da vide leđa Borisu Tadiću. Kod nas se desila normalizacija ekstremizma”, rekao je Pančić na tribini u Medija centru Vojvodine.

On je ocenio da predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj može samo da doprinosi aktuelnoj vlasti, jer je on “samo ružna prošlost Vučića i Nikolića”. “Što se on bude više drao i prostačio, to će oni izgledati bolji i normalniji. Kao što Orban ima Jobik a Putin ima svoje ludake, tako za pola godine ili godinu dana možemo imati da je jedina opozicija u Srbiji Vojislav Šešelj”, kazao je Pančić.

teofil

Teofil Pančić: Nismo valjda toliko grešni da imamo ovakvu vlast

Dodao je da je veoma važno “da učinimo što možemo” na konsolidaciji proevropske i prograđanske Srbije. “A ne da nam se čitava politička scena svodi na to da li ćemo da biramo Vučića ili Šešelja, jednog reformisanog i jednog nereformisanog ratnog zločinca. Vučić i Nikolić su kazna ovom društvu. Možda je to i zaslužena kazna, ali ipak nismo baš toliko grešni da smo je zaslužili.”, rekao je Pančić.

Novinar Miloš Vasić ocenio je da u društvu u Srbiji nedostaje artikulisana politička snaga, sa jasnom ideologijom, programom i pogledom na svet. “Ovde ne postoji nijedna ideološki profilisana stranka, sem SRS koja ima svoju besmislenu ideologiju”, rekao je Vasić.

Politikolog Pavel Domonji ocenio je da je SNS “ideološki kentaur i dvopolno biće” i da nastavlja tradiciju društva koje je na stalnoj klackalici, između Rusije i EU. “Očito je da Rusija želi Srbiju da uvuče u svoju sferu i da je pretvori u svoj satelit”, ocenio je Domonji.

tribina 2

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da Srbija već dva veka ne može da se opredeli između Zapada i Istoka. “Novac je vuče ka Zapadu, a srce je vuče ka Istoku. Ključno je pitanje da li idemo ka diskriminatorskom i autokratskom društvu kao što je rusko društvo danas, ili ka evropskom demokratskom društvu”, rekao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, rusko prisustvo u Srbiji je i vojno, i obaveštajno, i medijsko, i ekonomsko, i religijsko. “Balkan je potreban Rusiji da bi se na njemu potvrđivala kao velika sila i da bi preko Balkana destabilizovao Evropu i EU. Finansije ekstremnoj desnici u Srbiji stižu iz Rusije”, kazao je Milivoj Bešlin.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga