Pančić: Mešavina bordela i cirkusa

U slučaju odluke Ustavnog suda mnogo pre možemo govoriti o politici, nego o pravu. I pored toga, nije Ustavni sud najupitniji, nego sam ustav, koji je izrazito nacionalistički i centralistički

14. jula 2012

Politička scena Srbije danas je mešavina bordela i cirkusa, a to se, pored ostalog, može zahvaliti usitnjenosti političke scene – ocenio je novinar i publicista Teofil Pančić. – Neko je izračunao da je u republičku skupštino ušlo 44 političke stranke. U mnogim zapadnoevropskim državama ukupno nema toliko partija. Ovaj sistem proizvodi bolesno stanje i nije funkcionalan – rekao je Pančić u intervjuu za „Mađar so“. Komentarišući prisutan sindrom „svi sa svima“ na domaćoj političkoj sceni, primetio je da je već i na državnom nivou došlo do nezamislive kombinacije, dok su na lokalnom nivou uspostavljene koalicije potpuno apsurdnog sastava.

– Spadam među one ljude koji su izuzetno nezadovoljni i nesrećni što se formira vlada ovakvog sastava. Istovremeno, do sastava vladajuće koalicije došlo je, s jedne strane, zbog načina glasanja građana, a sa druge zbog zbrke unutar političke elite. Izgleda, da ćemo dobiti takvog premijera koji je bio jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, dok je šef države bio prvi čovek Vojislava Šešelja.  Uz to ide još da je prvi čovek naprednjaka bio drugi Šešeljev najvažniji pomoćnik. To stvara jednu krajnje bizarnu situaciju. Naravno, pomenute osobe tvrde da su prošle kroz političku evoluciju. To je, pretpostavlja se, delimično tačno ali, istovremeno, u određenom sloju srpskog društva, unutar nacionalnih zajednica, među političkim suparnicima i u zemljama regiona  vlada u formiranju i ličnost šefa države opravdano budi loša osećanja i različite strahove – rekao je Pančić.

Prema rečima Pančića, u priči o vladi u formiranju ne nalazimo preterano veliku količinu morala. – Situaciju čini samo još bizarnijom to što su naprednjaci delimično postigli ovako dobar rezultat zbog toga što su u svojoj kampanji govorili samo o poštenju, odnosno njegovom nedostatku, upućujući birane optužbe prema dosadašnjoj vlasti i demokratama među njima. Ne kažem da su im optužbe bile neosnovane, ali je istovremeno biografija nekih od onih koji sada ulaze u vlast mnogo problematičnija nego što je to bilo kojeg funkcionera DS-a. Ovi ljudi su upitni ne samo u političkom smislu, nego i u pogledu morala i važećih zakona – naveo je Pančić.

Sa niskim očekivanjima srpsko društvo je dozvolilo da njegovi političari budu mnogo gori od prosečnog čoveka – konstatovao je Pančić. – Problem je taj što političari imaju mnogo više moći i uticaja, a zbog toga i sa mnogo većim šansama mogu da prouzrokuju ogromne štete. Za ograničavanje ove pojave trebalo bi aktivirati različite društvene mehanizme, bila bi neophodna jaka opozicija i nezavisni mediji – kazao je Pančić, ali dodao da u to, dakako, nije siguran da su ti mehanizmi trenutno u Srbiji sposobni za život.

Povodom odluke ustavnog suda Srbije kojom su osporene mnoge zakonske odredbe o nadležnostima Vojvodine, a koja je stigla kada je Tomislav Nikolić novi šef draže, i kada će na repubčkom nivou sastav vlade biti potpuno drugačiji nego što je to na pokrajinskom, Pančić je naveo da „nije pristalica teorija zavere, ali da mu je, istovremeno, u ovom slučaju teško da poveruje da se radi o slučajnosti“. – U slučaju odluke Ustavnog suda mnogo pre možemo govoriti o politici, nego o pravu. I pored toga, nije Ustavni sud najupitniji, nego sam ustav, koji je izrazito nacionalistički i centralistički – kazao je Pančić.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga