Pančić: Legitiman je i zahtev za ukidanje i za otcepljenje Vojvodine…

Na delu je palanački fašizam

18. okt 2012

Publicista Teofil Pančić izjavio je večeras da je legitiman politički zahtev za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine koje su uputile Dveri, i dodao da je isto tako onda legitiman i zahtev za otcepljenje Vojvodine od Srbije.

“Zahtev Dveri je legalan i legitiman, ali je onda i zahtev za otcepljenje Vojvodine isto tako legalan i legitiman, iako mislim da nijedna od tih krajnosti nema perspektivu”, rekao je Pančić na tribini u Novom Sadu.

Tribina Novi Sad nocu

On je ocenio da je u Novom Sadu na delu politička osveta i udar onih koji su bez lika i dela, za koje niko ne zna ko su, jer nema ni po čemu da ih zna.

“Novi Sad je jedan veliki test i jedna velika generalna proba za celu Srbiju. Kada fašizam postane mejnstrim, onda imamo ozbiljan problem, a to je kod nas slučaj”, rekao je Pančić.

Publicista Mirko Đorđević rekao da je u Srbiji na delu “palanački fašizam”, koji će nastaviti da priča o Kosovu i Vojvodini “još narednih stotinak godina, samo da bi prikrio mrak u koji tonemo”.

On je ocenio da smene na čelu kulturnih institucija u Novom Sadu nisu kulturna zbivanja, već “nekulturna zbivanja i nasilje”, koje čeka celu Srbiju.

Prema njegovim rečima, zahtev Dveri za ukidanje AP Vojvodine nije ništa novo, samo što su sada oni koji se zalažu za to “dočekali svoj trenutak”.

“Ali, to je opasna teza, jer ako Srbija ima neku šansu, onda je ima sa Vojvodinom”, kazao je Mirko Đorđević.

Sociolog Aleksej Kišjuhas složio se sa ocenom da je u Srbiji na delu palanački fašizam, ali je rekao da je isto tako na delu i “palanački antifašizam”.

“I zato nam se ove grozne stvari i dešavaju. Moramo da smanjimo naš prag tolerancije prema netolerantnima, i da ga svedemo na granicu nule”, rekao je Kišjuhas.

Tribinu “Novi Sad noću” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga