Pančevo: Vazdušnim sirenama alarmirali funkcionere

Informacija o sastavu vazduha koji već pola veka udišemo je zlodelo po sebi

17. jul 2014

Članovi neformalne grupe građana „Pančevci protiv zagađenja“ treću sredu zaredom organizovali su akciju ispred Gradske kuće u Pančevu. Oni su sirenama funkcionere upozorili na vazdušnu opasnost i poručili im da je njihova životna sredina teško ugrožena.

„Mi smo samoorganizovana grupa građana koja zahteva pozornost javnosti povodom teškog oblika ugrožavanja kvaliteta životne sredine grada Pančeva, kao i svih ostalih gradova sa sličnim problemom“, istakli su aktivisti koji su želeli da ostanu anonimni. Oni su ukazali i da se problem zagađenja u Pančevu zataškava.

„Problem hemijskog zagađenja u Pančevu postoji koliko i Južna industrijska zona, ali je najčešće guran ‘pod tepih’ od strane Gradske uprave i ostalih političkih struktura. Problem zataškavanja informacija o trovanju građana, odnosno informacija o sastavu vazduha koji već pola veka udišemo je zlodelo po sebi, koje kao takvo želimo da predstavimo“, upozorili su Pančevci.

Kao primer naveli su događaj koji se desio krajem maja ove godine. „U vazduh je ispuštena gotovo tona amonijaka iz Azotare, ali monitoring sistem tih dana nije merio koncentraciju amonijaka u vaduhu. Grad je 2004. godine dobio monitoring sistem za merenje imisije zagađujućih materija, koji je ‘nebrigom’ zapostavljen, i na taj način obesmišljen“, objasnili su članovi grupe „Pančevci protiv zagađenja“.

Na svom Fejsbuk profilu oni su napisali da traže reakciju nadležnih protiv odgovornih zagađivača i funkcionera s ciljem da se sankcioniše individualna i korporativna odgovornost, kako za zagađenje tako i za nepostupanje nadležnih regulatornih organa.

„Zahtevamo i promenu zakona, sa ciljem da se otklone sistemske greške u zaštiti životne sredine, otvaranje fondova za građane i zaposlene koji su oboleli od posledica zagađenja, kako bi im se omogućilo besplatno lečenje, novčane kazne za zagađivače, kao i formiranje zasebnog ministarstva ekologije u Pančevu, jer nam je neophodno“, naveli su aktivisti.

Protest PancevoOni su dodali da je njihov cilj podizanje svesti o standardima kvaliteta i zaštiti životne sredine, kako kroz sistem obrazovanja i vaspitanja, naučno-istraživačkog i tehnološkog razvoja, usavršavanja u procesu rada, tako i putem javnog informisanja, odnosno popularizacijom ove teme.

„Drugim rečima, naša misija teži detoksikaciji prirode, ali i društva, grada Pančeva putem najoštrije primene postojećeg, kao i izrade novog Zakona o zaštiti životne sredine, kojim bi se primenjivali standradi, procedure i iskustva iz razvijenih zemalja, kako EU, tako i zemalja koje su u tom smislu daleko odmakle“, poručili su predstavnici grupe „Pančevci protiv zagađenja“.

Ovu inicijativu su podržale i pančevačke mažoretkinje, koje su prošle srede ispred lokalne Gradske uprave „igrale“ za zdraviju životnu sredinu.

Akcijama, dodaju, žele da ukažu na neophodnost sprečavanja, kontrole, smanjivanja i sanacije svih oblika zagađivanja životne sredine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga