Pančevo: U slavu klasike

Međunarodni festival klasične kamerne muzike Classic Fest nudi raznovrstan program 6. do 8. juna u Pančevu

02. juna 2014

Međunarodni festival klasične kamerne muzike Classic Fest nudi raznovrstan program 6. do 8. juna u Pančevu u rasponu od klasične, preko literature namenjene deci, do domaćeg muzičkog stvaralaštva i džeza.

Četvrti Classic Fest otvoriće Gudački kvartet Beogradske filharmonije u Kulturnom centra Pančeva, koji je i organizator te manifestacije, u saradnji sa Balkanskom kamernom akademijom.

Violinisti Jelena Dragnić i Vladan Lončar, violista Boris Brezovac i čelista Aleksandar Latković, izvešće Mocartova i Betovenova dela.

Za 7. jun u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog najavljen je program “Šubertijada”, koji će izvesti sopran Aneta Ilić, pijanista Uki Ovaskainen, čelista Nemanja Stanković i klarinetista Ognjen Popović, koji je i umetnički direktor Classic festa.

Poslednjeg festivalskog dana, 8. juna, na programu su koncerti “Hej Sloveni” u bašti kluba Diamond (Vajfertova pivara) i “Classic a la Jazz”, koji specijalno priprema sastav Ognjen i prijatelji na sceni Kulturnog centra.

Na koncertu “Hej Sloveni” premijerno će biti izvedena Evergrin svita Anta Grgina, nastala kao porudžbina Classic festa, a uz Ognjena Popovića, nastupiće i Ljubiša Jovanović (flauta), Sanja Romić (oboa), Mihailo Samoran (klarinet), Kristijan Bodor iz Mađarske i Gordana Stojnić (horna), Nenad Janković i Sava Đurić (fagot), Jelena Dragnić (violina), Boris Brezovac (viola) i Slobodan Gerić (kontrabas).

Za najmlađe je za 7. jun najavljena muzička bajka “Peća i Vuk” Sergeja Prokofjeva, te koncert talentovanih učenika muzičke škole “Jovan Bandur” iz Pančeva.

Prema navodima muzikologa Danice Maksimović i Asje Radonjić, urednica programa Beogradske filharmonije, iako Srbija kroz istoriju nema veliku praksu kamernog muziciranja, pažljivo izabran program četvrtog Classic festa, koji obuhvata širok dijapazon različitih žanrova u izvođenju raznovrsnih kamernih ansambala, osigurava opstanak i dalji progres te manifestacije.

Ulaz na “Šubertijadu”, koncert učenika i koncert “Hej Sloveni” je besplatan, dok za koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, bajku “Peća i Vuk” i Ognjena i prijatelje ulaznica košta 200 dinara.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Pančevo, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga