Pančevo: Terapija protiv učmalosti

Pod sloganom “FAMNAZ terapija”, treće izdanje tog festivala predstaviće 23. avgusta romske, rusinske, slovačke i rumunske strip autore, hip hopere, rok i pank izvođače

22. avg 2014

Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica (FAMNAZ) u Pančevu, koji organizuje i Udruženje za razvoj kulture “Elektrika” iz Pančeva, već treću godinu vraća se na scenu kako bi probudio publiku iz učmalosti potencijalnih predrasuda i stereotipa kojima možda robuje, a da toga nije ni svesna.

Pod sloganom “FAMNAZ terapija”, treće izdanje tog festivala predstaviće 23. avgusta romske, rusinske, slovačke i rumunske strip autore, hip hopere, rok i pank izvođače, svežu produkciju i multilingvalnu borbu protiv kompromisa i ugnjetavanja.

Program počinje “Delikatesnom terapijom” u klubu “Dvorište”, gde će biti održana besplatna degustacija hrane spremljene prema tradicionalnim receptima više etničkih zajednica koje žive na teritoriji Pančeva, uz prigodan kulturno-umetnički program.

Specijalni gost je Xu Xiao Jun, mladi trgovac sa pančevačkog buvljaka koji se bavi kantautorskim radom.

Potom je najavljena “Šok terapija” – otvaranje izložbe stripova i ilustracija Dušana Durmana iz Novog Sada u holu Doma omladine Pančevo, te projekcija filma “Živan pravi pank festival” Ognjena Glavonića u bašti Doma omladine, kojim će ujednom biti najavljen prvi Pančevo Film Festival. Slede koncerti bendova Datum Vyroby iz Slovačke, Crazy Cousins iz Ruskog Krstura, Jump In iz Pančeva i, u završnici, Gipsy Mafia feat Braća Blackvutrić iz Zrenjanina.

Novosadski strip autor Dušan Durman, koji se obrazovao u umetničkim školama u Novom Sadu i u Košicama u Slovačkoj, autor je serijala “William Henrich” koji od 2010. godine redovno izlazi u omladinskom časopisu za Slovake u Vojvodini “Vzlet”. U pitanju su strip priče o istraživaču paranormalnog i borcu protiv zlih sila. “Vzlet” je krajem 2011. godine objavio i njegov mini album “William Henrich i izgubljena znanja”. Durman od augusta 2013. objavljuje i niz kratkih autorskih stripova u “Maku”, kulturno-političkom časopisu Rusina u Vojvodini, a u februaru 2014. izdao je sam zbirku stripova na engleskom jeziku “The lost land of Ian Worman” (takođe u okviru serijala o Williamu Henrichu).

Publika FAMNAZ-a videće i film Ognjena Glavonića “Živan pravi pank festival” koji je za kratko vreme osvojio niz nagrada na svetskim festivalima i stekao kultni status kako među domaćom, tako i među stranom publikom. Glavonić na dinamičan i jednostavan način priča priču o borbi mladog Živana Pujića da u svom selu u Vojvodini organizuje pank festival. Nakon gledanja filma, uvereni su organizatori FAMNAZ-a, “svaki pošten čovek u Srbiji uzviknuće: ‘Svi smo mi Živan Pujić!’”

Osim glavnog protagoniste Glavonićevog filma Živana Pujića, koji je i član FAMNAZ tima, u filmu se pojavljuju i članovi slovačkog benda Datum Vyroby, koji će nastupiti na trećem FAMNAZ-u, a dolazi iz mesta Barjedov. Srbiju su prvi put posetili na poslednjem TUP festivalu u Tomaševcu, a sada se vraćaju da pančevačkoj publici prodrmaju kosti speed punk zvukom. Bend postoji od 2003. godine, i u međuvremenu je prešao razvojni put od potpunih početnika do usvirane i energične postave.

Jump In je novi projekat Liviusa Pavlova, gitariste legendarnog banatskog benda Napred u prošlost, koji u svom izrazu kombinuje elemente elektronske muzike i rokenrola, sa tekstovima na srpskom i rumunskom jeziku i energicnim scenskim nastupom. Nasup na FAMNAZ-u ujedno je i svetska premijera njihovog novog repertoara, a osim Pavlova u autorskom radu benda ravnopravno učestvuju i Ivana Malek, Vesna Pavlov, kao i brojni gosti koji hce se pojaviti na sceni tokom nastupa u Pančevu.

Bend Crazy Cousins iz Ruskog Krstura, kako sami članovi kažu, svira agro-pank sa minimalnim primesama ska zvuka. Tekstovi “Ludih rođaka” na rusinskom jeziku bave se humorističnim obradama situacija iz seoskog i urbanog života.

U završnici trećeg FAMNAZ-a nastupiće Gipsy Mafia, hip-hop dvojac koji se vremenom razvio u ozbiljan prljavi “rokenrol” bend. Za nešto manje od godinu dana funkcionisanja u novoj postavi, snimili su EP i odsvirali niz koncerata u zemlji i regionu. Energični živi nastupi su jedan od najjačih aduta tog benda, čiji tekstovi beskompromisno kritikuju nasilje i netoleranciju koji su se, zahvaljujući opštem licemerju, neprimetno uvukli u srž naše svakodnevnice i mentaliteta.

FAMNAZ već treću godinu za redom organizuje i producira Udruženje za razvoj kulture “Elektrika” iz Pančeva, u partnerskoj saradnji sa Domom omladine Pančevo, a uz finansijsku podršku Grada Pančeva.

Organizacioni tim ovogodišnjeg izdanja FAMNAZ-a čine: Oleg Misirača, Mladen Nikolić, Živan Pujić, Vladimir Palibrk i Boris Stanić, te Nebojša Došen, koji potpisuje vizuelni identitet.

Program FAMNAZ-a nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga