Pančevo: Promovisana Zbirka tamburaških etida

Urađeno je 55 etida, koje predstavljaju značajno bogaćenje fonda tamburaške literature

11. feb 2016

Tamburaški centar „Tamburatorijum“ iz Pančeva trudi se da promoviše tamburašku muziku i neguje tradiciju sviranja ovog instrumenta. Jedan od njihovih projekata je i objavljivanje zbirke tamburaških etida, jer je originalna literatura dosta siromašna. Zbirka je nastala uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Promovisana je koncertom „Tamburaška priča“.

Urađeno je 55 etida, koje predstavljaju značajno bogaćenje fonda tamburaške literature. Autori zbirke su profesor Budimir Stojanović i profesorka Ljiljana Marjanović.

„Zbirka je za prva tri razreda Osnovne muzičke škole,dakle za prvi ciklus osnovnog muzičkog obrazovanja. Pri radu smo se trudili da uradimo korelaciju sa nastavnim programom predmeta solfeđo,sa nastavnim programom. Ima 55 etida ,od toga 12 ima klavirsku pratnju i to je veoma bitno kako bi naši đaci od malih nogu vežbali da sviraju uz pratnju. Nadamo se da će od tih etida zaživeti bar pola“, kaže Marjanovićeva, profesorka u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ Pančevo.

Tambura se svira 15 muzičkih škola u Vojvodini. Danas je pomalo zaboravljen i ne toliko popularan instrument. Kako bi se to promenilo u Pančevu je osnovan tamburaški centar „Tamburatorijum“ čija je osnovna misija promocija tamburaške muzike i orkestarskog sviranja.

„Naš cilj je da tamburu približimo svima , da damo šansu ljudima i koji nemaju muzičko obrazovanje da se uključe i da sviraju. Možda sam subjektivan ali možda je ovo jedan istorijski moment da se u Pančevu ovako nešto započinje i da tambura zaživi“, objašnjava Stojanović, iz Udruženja „Tamburatorijum“.

Kakvu moć tambura ima pokazali su učenici Muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva i škole „Zaga Malivuk“ iz Krnjače koji su izveli etide iz zbirke koja je promovisana. Veče su upotpunili i proslavljeni pančevački tamburaši dokazavši da ovaj instrument, uprkos vremenu, još uvek živi i da tamburaška priča još nije ispričana.

(Aleksandra Vlajić, RTV, Foto: tamburafest.com)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga