Pančevo: Priča o heroju 90-ih

Dom omladine Pančevo organizuje 27. januara poseban program povodom godišnjice smrti mladog Trebinjca Srđana Aleksića, čije je herojsko delo ratnih 90-ih inspirisalo Srdana Golubovića za film “Krugovi”

23. jan 2014

Dom omladine Pančevo organizuje 27. januara poseban program povodom godišnjice smrti mladog Trebinjca Srđana Aleksića, čije je herojsko delo ratnih 90-ih inspirisalo Srdana Golubovića za film “Krugovi”.

U dvorani “Apolo” biće održane dve projekcije tog nagrađivanog filma, uz tribinu “Srđanovi krugovi ili priča o heroju”, na kojoj će govoriti reditelj Srdan Golubović, dramaturg Filip David i reditelj Ognjen Glavonić.

U Pančevu postoji prolaz nazvan imenom Srđana Aleksića. U Novom Sadu je takođe jedan prolaz u u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan Aleksićevim imenom, i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast. U Beogradu je sredinom oktobra 2013. odlučeno da deo Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu bude nazvan imenom Srđana Aleksića, ali zvanična tabla još nije postavljena. U Podgorici je takođe jedna od ulica, ispod parka na Pobrežju, nazvana Aleksićevim imenom. Aleksićevim imenom nazvana je i Ulica velikih drveta u Sarajevu, 15 godina nakon njegove smrti, a u obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih dela, čovek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Pančevački Dom omladine organizuje program povodom 21-godišnjice smrti Aleksića u saradnji sa Građanskom akcijom Pančevo.

Srđan Aleksić, mladić srpske nacionalnosti, preminuo je 27. januara 1993. godine od povreda zadobijenih od sunarodnika iz Vojske Republike Srpske, koji su ga pretukli nakon što je uspeo da izbavi od njihovog nasilja druga, Bošnjaka Alena Glavovića. Pretučen, završio je u komi, a umro je, kako je napisao u čitulji njegov otac Rade Aleksić, “vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Četvorica napadača dobila su po nešto više od dve godine zatvora.

Aleksićevim herojskim delom ispirisan je Golubovićev film “Krugovi”, čija se radnja događa kroz tri paralelne priče u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote.

“Krugovi” je film o posledicama jednog herojskog čina, vraćanju duga i potrebi da se dobro jednog dana vrati. Film postavlja pitanje da li je herojsko delo uzaludna žrtva ili, kao kamen bačen na površinu vode proizvodi krugove koji se šire kroz vreme i prostor podstičući nas da činimo nova dobra dela?

Glavne uloge tumače Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nikola Rakočević i Hristina Popović.

Golubovićev film, snimljen u koprodukciji Srbije, Nemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije, bio je srpski kandidat za Oskara za najbolji strani film 2013. godine.

Od svetske premijere početkom 2013. godine na Sandensu, na kojem je dobio specijalnu nagradu, te evropske na 63. Berlinalu, na kojem je takođe nagrađen, Golubovićev film osvojio je niz nagrada na domaćim i festivalima u regionu i svetu.

Između ostalog, drama “Krugovi” trijumfovala je u glavnim kategorijama na dodeli trijenalne nagrade Kristalna prizma koju je Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) obnovila 2013. godine posle 15-godišnje pauze.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga