PANČEVO: Podela izbornog plena paralisala grad na dva meseca

„Bez revanšizma i partijskog zapošljavanja”. DS postao „konstruktivna opozicija”

15. okt 2012

Demokratska opcija nakon više od 15 godine nije na vlasti u Pančevu. „Đurđevdanski” izbori Pančevu su doneli novu kolaciju na vlasti, koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i stranke okupljene oko njih, Ujedinjeni regioni i Demokratska stranka Srbije. Kontinuitet na vlasti sačuvao je jedino pančevački DSS, dok su socijalisti bili ključni faktor u formiranju skupštinske većine. Na proteklim izborima DS je osvojio 19 odbornički mesta, a SNS jedno manje.

Za listu „Demokratska stranka – Vesna Martinović” glasalo je 12.863 glasača (22,59%), lista „Pokrenimo Pančevo”, koju predvodi SNS, dobila je 12.421 glas (21,81%), koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS 8.508 glasova (14,94%), DSS 4.117 glasova (7,23%), URS 4.015 glasova (7,05%), LSV 3.933 glasa (6,91%) i „Preokret” (LDP-SPO) 3.664 glasa (6,43%). U Pančevu je na lokalnim izborima od 113.623 glasalo 60.365 birača ili 53,13%. Nevažećih listića je bilo 3.423 (5,67%).

Odugovlačenje do poslednjeg trenutka

Uprkos izbornim rezultatima, demokrate nisu uspele da formiraju većinu, pošto je gradski odbor SPS odugovlačio pregovore čekajući na instrukcije iz Beograda i Novog Sada. Najpre su DS, Liga i SPS potpisali koalicioni ugovor koji su socijalisti naravno prekršili, priklonivši se naprednjacima, URS-u i DSS-u. Pančevačka lokalna samouprava bilo je gotovo paralisana na dva meseca, a gradska vlast je formirana u poslednjem trenutku.

Sednica parlamenta održana je 6. juna, noć uoči isteka roka za formiranje vlasti, čime je izbegnuto ponavljanje lokalnih izbora. Tada je za izbor gradnočelnika, dr Svetozara Gavrilovića, iz redova socijalista, glasalo 40 od 70 odbornika pančevačkog parlamenta. Gradonačelnik Svetozar Gavrilović zahvalio je odbornicima za poverenje koje su dobili on i njegove kolege iz Gradskog veća, uz izražavanje nade će tu podršku opravdati. On na samoj sednici nije izneo bilo kakav program rada ili bar ciljeve oko kojih je postignuta saglasnost da ova kolicija bude formirana, već je svoje obraćanje vrlo brzo završio rečima: „Očekujem od svih nas dobru saradnju, a svima nama želim uspešan rad na dobrobit svih građana Pančeva i okolnih sela.”

Drugi čovek grada postao je Saša Pavlov, lider lokalnog URS-a i bivši direkotr pančevačke „Petrohemije”.

Za predsednika pančevačke skupštine izabran je Predrag Živković, iz redova naprednjka. Njegov zamenik je postao Tigran Kiš (DSS), koji je do sada obavljao funkciju predsednika parlamenta. Resor ekologije vodiće, kao i dosad, Vladimir Delja iz DSS-a, dok je njegov stranački kolega Dejan Živanović zadužen za sela i ruralni razvoj. Funkcija gradskog većnika za rad i zapošljavanje pripala je Radomiru Radosavljeviću iz „Jedinstvene Srbije”, za privredu, preduzetništvo i investicije Milanu Stanojkoviću iz PUPS-a, o finansijama će brinuti socijalista Željko Lazić, a o kulturi Milosav Urošević, takođe član SPS-a. Aleksandar Farkaš iz URS-a zadužen je za sport i omladinu, naprednjak Stojan Tegeltija dobio je resor saobraćaja, a dr Dušanu Maliću iz SNS-a povereno je zdravstvo. Miodragu Radojkoviću iz „Nove Srbije” pripalo je obrazovanje, a većnik za poljoprivredu je postao Goran Pandurov, član SNS-a.

Nova politička realnost

Iznenađenje na ovoj sednici došlo je iz LDP-a, koji je vladajuću kolaciju podržao glasovima svojih troje odbornika, uključujući i menadžera lokalnog odbora Predraga Patića. On je ovaj potez pravdao „novom političkom realnošću”, koja bi trebalo da donese boljitak gradu. Za ovu podršku LDP je simbolično nagrađen sa nekoliko mesta u upravnim odborima javnih preduzeća.

– Mi nismo deo toga (koalicije), već želimo da svojim gestom stabilizujemo prilike u gradu, kako se ne bi stvarale tenzije koje bi štetile pre svega Pančevu. Ali to ne znači da ćemo prihvatiti sve što se od vlasti bude nudilo ukoliko se ne budemo slagali s tim – rekao je Patić.

Nova pančevačka vlast je obećala da neće biti revanšizma i partijskog zapošljavanjem dok su demokrate čestitale na izbornoj pobedi dodavši da će vladajuća većina imati konstruktivnu većinu. Odbornik i šef ovdašnjeg SPS-a Mirko Nikolić promenu strane koja se odigrala u dva dana objasnio je željom socijalista da Pančevo dobije većinu po ugledu na Republiku, kako bi iz Beograda stigla podrška za projekte koje socijalisti nameravaju da realizuju u našem gradu. On je dodao kako je SPS zadovoljan pozicijom koju ima u pančevačkoj skupštinskoj većini.

– Naša obaveza je da održimo gradske funkcije, ali je naša želja da učinimo sve kako bi se grad razvijao i industrijalizovao, što je prvi uslov za zapošljavanje Pančevaca. Očekujemo da ćemo u Agenciji za privatizaciju ubrzati neke postupke koji se odnose na propale privatizacije, a pre svih mislim na one što se odnose na poljoprivredna dobra – rekao je Nikolić.

Bivša gradonačelnica i predsednica gradskog odbora DS-a Vesna Martinović nakon izbornog poraza nije optužila pristalice zbog toga što su u nedovoljnom broju izašle na birališta, već je najavila da će vrlo brzo uslediti određene analize razloga koji su doveli do toga, a potom i izvlačenje odgovarajućih pouka.

– Nije problem pasti, već ne ustati nakon toga. DS će svakako morati da se pozabavi radom svih u stranci, ali očekujem da oni koji su posle izbora zauzeli određene pozicije to neće zloupotrebiti za unutarstranačke obračune – izjavila je Vesna Martinović.

Biografije gradonačelnika i njegovog zamenika

Prim. dr Svetozar Gavrilović je rođen 13. jula 1953. godine u Miroču, opština Majdanpek. Od 1964. godine živi u Pančevu, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju “Uroš Predić“. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1977. godine. Od 1980. godine radi u Opštoj bolnici u Pančevu. Specijalizaciju iz interne medicine završio je 1986. godine, a 1996. godine i užu specijalizaciju iz gastroenterologije sa hepatologijom. U toku rada u Opštoj bolnici u Pančevu bio je šef Kabineta za endoskopiju digestivnog trakta i zamenik načelnika Internog odeljenja. Od 1997. do 2000. godine bio je direktor Zdravstvenog centra „Južni Banat“ u Pančevu. Od aprila 2010. godine pomoćnik je direktora Opšte bolnice Pančevo za internističke grane medicine. Učestvovao je na mnogobrojnim stručnim sastancima i kongresima u zemlji i inostranstvu i na nekim je izlagao svoje stručne radove, tako da je 2002. godine stekao naziv primarijus. Za svoj rad u zdravstvu dobio je Diplomu Srpskog lekarskog društva, Zahvalnicu i Diplomu Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. Član je Socijalističke partije Srbije od 1995. godine. Bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odbornik u Skupštini opštine Pančevo, kao i delegat u Drušveno-političkom veću Skupštine opštine Pančevo. Oženjen je i otac dvoje dece.

Saša Pavlov je rođen 2. septembra 1973. godine u Pančevu. Na Višoj školi unutrašnjih poslova u Zemunu stekao je zvanje – Pravnik.  Od avgusta 2010. godine je generalni direktor „HIP Petrohemija“ Pančevo. Bio je zamenik predsednika upravnog odbora „HIP Petrohemija“ kao i savetnik generalnog direktora ovog preduzeća. Ranije je radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS – resor državne bezbednosti Beograd, kao operativni radnik i rukovodilac, na obaveštajno-bezbednosnim poslovima. Govori engleski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

Nemanja Kranjc

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga