Pančevo: Nagrade 3. PAFF-a

O nagradi za najbolji film odlučivao je petočlani žiri

13. sep 2016

Nagradu “Svetionik” za najbolji film glavnog takmičarskog programa trećeg Pančevo film festivala (PAFF) dobio je “Eldorado XXI” Salome Lamas iz Portugala, konceptualno zreo prikaz geografski specifične zajednice, koji zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

Film “Eldorado XXI” nagrađen je za “formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju”, kako je naveo u obrazloženju žiri, koji je u programu “Svetionici” 3. PAFF-a ocenjivao osam autorskih dugometražnih filmova.

Radnja pobedničkog filma događa se na 5.000 metara nadmorske visine, na negostoljubivom mestu na kojem veliki broj ljudi živi i radi u teškim uslovima. Rediteljka Salome Lamas izgradila je filmski diptih – na početku, statičan kadar od sat vremena pokazuje beskrajan niz rudara, a naratori govore o hladnoći, gladi, nedaćama i bezakonju. Druga polovina filma prikazuje nešto svakodnevno: ćaskanje dok se žvaću listovi koke, rituali uz muziku i ples. Tek tada se osvetljava istinska sablasnost tog okruženja.

O nagradi za najbolji film odlučivao je petočlani žiri: filmska rediteljka Marta Popivoda (Srbija), jedan od selektora Berlinala James Lattimer (Velika Britanija), jedan od selektora Filmskog festivala u Roterdamu Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), filmski kritičar Michael Pattison (Velika Britanija) i filmski reditelj Zvonimir Jurić (Hrvatska).

Posebno priznanje žirija dobio je film Ane Rusilon “Ja sam narod”, za “intiman pristup i precizan rediteljski postupak koji uspeva da kreaira prostor za svoje protagoniste, kako bi se uhvatili u koštac sa istorijom i reflektovali je dok se odvija pred njihovim očima’.

U programu kratkih filmova “Rani radovi”, u kojem je prikazano 20 ostvarenja, trijumfovao je film “Deset blokova dalje” Mikija Polonskog.

Osim nagrade “Dimnjak” za najbolji kratki film, mladi žiri dodelio je i nagradu za najbolju režiju filmu “Park” Rande Maroufi, za najbolju montažu – Jeleni Maksimović za film “Tranzicija”, za najboljeg direktora fotografije – Ivanu Markoviću za film “Bela ptica”, te za najbolji scenario – Qiu Yang za film “Pod suncem” . Nagradu za najboljeg glumca dobio je Nikos Zegkinoglou za ulogu u filmu “Lisica”, dok je najboljom glumicom proglašena Evgenia Dodina za film “Anna”.

Filmove u selekciji “Rani radovi” ocenjivao je žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom reditelja Nikole Ljuce iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italija.

PAFF je održan od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu, a završen je svečanom ceremonijom dodele nagrada u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga