Pančevo: Građani tražili na uvid podatke o zagađenosti vazduha

U zahtevu se traže podaci o monitorinzima i evidencija o njima

09. avg 2014

Neformalna grupa građana „Pančevci protiv zagađenja“ uputili su gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Građani su gradske čelnike pitali da li poseduju podatke koje su u obavezi da imaju po Zakonu o zaštiti vazduha.

U zahtevu se traži, između ostalog, uvid o redovnim monitorinzima i evidenciju o njima od kraja juna prošle do istog datuma u junu ove godine.

„U slučaju da se ne vrši kontinuirano merenje emisije za bilo koju zagađujuću materiju, traže se podaci o propisanim povremenim merenjima emisijama te zagađujuće materije, preko ovlašćenog pravnog lica“, navodi se u zahtevu.

Građani su tražili i evidenciju o vrsti i kvalitetu sirovina, goriva i otpada u procesu spaljivanja, kao i podatke o radu uređaja za sprečavanje ili smanjivanje emisije zagađujućih materija i uređaja za merenje emisije.

Takođe, oni su u svom zahtevu tražili i podatke o planovima operatera za smanjivanje emisija iz stacionarnih postrojenja, kao i o aktivnostima koje su do sada preduzete u vezi sa tim.

Aktivisti su tražili i podatke iz informacionog sistema nacionalnog registra izvora zagađivanja o navedenim operaterima, sa stranice nadležne institucije koja je „u izradi“.

Ova grupa građana nekoliko nedelja unazad organizuje akcije kojima nadležnima skreću pažnju na problem zagađenosti vazduha u Pančevu.

Pancevo dimJavnost u Pančevu je pre nekoliko meseci zabrinula i pojava „žutog dima“.

Jednogodišnji izveštaj o kvalitetu vazduha u ovom gradu je pokazao da su glavne zagađujuće materije suspendovane čestice i čađ.

Gradski čelnici su u nekoliko navrata za ovakvo stanje optužili HIP Azotaru.

Resorni gradski većnik je čak od nadležnih u Azotari tražio da hitno prestanu sa emitovanjem zagađujućih materija koje su dovele do „uznemiravanja javnosti“, dok se ne preduzmu, kako je objasnio, adekvatne mere za za smanjenje emisije.

On je tada tražio i izveštaje kako iz ove fabrike, tako i od gradskih inspekcija, od kojih je takođe tražio i pojačan nadzor emisije zagađujućih materija iz procesa Azotare.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga