Pančevo dobija filmski festival

Program festivala, koji čine dve takmičarske i dve revijalne selekcije, sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra

26. jul 2014

Pančevo Film Festival (PAFF), internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, biće održan prvi put od 3. do 7. septembra na više lokacija u gradu, a uz takmičarske i revijalne programe, kojima će predstaviti oko 50 filmova, ponudiće i prateći sadržaj u vidu koncerata, tribina, predavanja i izložbi.

PAFF organizuje istoimeno udruženje građana, a umetnički direktor je mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić, koji je sa kolegom Stefanom Ivančićem i selektor filmskog programa.

Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Jedna od misija PAFF-a, prema navodima organizatora, je i predstavljanje, istraživanje i širenje ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi. Takođe, misija PAFF-a je i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

Program festivala, koji čine dve takmičarske i dve revijalne selekcije, sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Uz muzički, likovni, strip i edukativni program, planiran je i dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima podeliti sa publikom znanje i iskustvo.

Edukativni program festivala sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti PAFF-a: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici. Publika će tako, posebno ona najmlađa, imati priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave i, najvažnije, naučiće kako se filmovi čitaju, gledaju i vole, istakli su organizatori, koji su predstavili PAFF na 21. Festivalu evropskog filma Palić.

PAFF će biti održan u partnerskoj saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga