Pamet u glavu pa u banku

Parametri koje građani treba da imaju u vidu pri odabiru banke u kojoj će otvoriti tekući račun jesu cena mesečnog održa…

21. jul 2011

Parametri koje građani treba da imaju u vidu pri odabiru banke u kojoj će otvoriti tekući račun jesu cena mesečnog održavanja tog računa, usluge koje sadrže pojedini paketi i dostupnost novca, odnosno blizina filijala banke i bankomata, savetuju analitičari portala Kamatica.com.

Postoji nekoliko parametara koji određuju troškove po osnovu tekućeg računa, a na prvom mestu su troškovi mesečnog održavanja, koji se kreću i do 600 dinara, zavisno od paketa usluga koje idu uz tekući račun. Proizvodi koji najčešće idu uz tekući račun su debitna kartica, SMS-servis o izvršenim uplatama i isplatama i mogućnost dobijanja čekova, a tekući račun s više opcija ima znatno više troškove mesečnog održavanja. Građani treba da paket usluga uz tekući račun prilagode svojim realnim potrebama i tako izbegnu plaćanje visokih troškova održavanja. Otvaranje tekućeg računa je besplatno, ali zatvaranje povlači izvesne troškove, koji mogu biti značajni, a zavise od broja pratećih bankarskih proizvoda koji su uzeti uz tekući račun, navodi Kamatica.

Neretko, građani koriste samo osnovne opcije, debitnu karticu, čekove i SMS-obaveštenje, a izabrali su i plaćaju skuplji paket koji nudi brojne, neiskorišćene opcije. Pogrešna odluka u pogledu izbora banke u kojoj se otvara tekući račun i njegovo gašenje može da košta i do 2.000 dinara, uz pretpostavku da nema kreditnog zaduženja u banci. Tad je potrebno platiti i gašenje svih dodatnih proizvoda koji su aktivirani pri otvaranju tekućeg računa.

(Emg)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga