Palićko jezero će biti čisto

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će omogućiti prestanak zagađivanja jezera Palić otvoreno je danas u Subotici

22. mar 2012

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će omogućiti prestanak zagađivanja jezera Palić, a u koje je uloženo više od 18 miliona evra, otvoreno je danas u Subotici.

Pstrojenje je otvoreno zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od devet miliona evra, pet miliona evra su poklonile zemlje Evropkse unije, grad Subotica je uložio tri miliona evra, dok je ostatak novca prikupljen donacijama, rečeno je na otvaranju.

Ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da će to postrojenje pomoći Subotici da se približi standardima Evrope u zaštiti životne sredine.

On je istakao da Srbija nema resurse da samostalno realizuje tako bitne i velike projekte, i izrazio veliku zahvalnost Evropljanima koji su donacijama sufinansirali projekat.

„Nastavićemo da konkurišemo za slične projekte u drugim gradovima. Primer Subotice i prečistača pokazuje da je Evropa siguran i pouzdan partner“, rekao je Dulić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer podsetio je na Svetski dan voda, 22. mart, da je Evropa „blagoslovena“ po dostupnosti vode za piće.

„Voda za piće je nedostupa za više od dve milijarde ljudi u svetu, a 4.000 umre svakoga dana zato što im je voda nedostupna“, kazao je Dežeer.

Predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić je istakao da je u Vojvodini u izgradnji ili je izgrađeno 70 kanalizacionih mreža ili kolektora, a najveći projekat je u Subotici.

„Ovaj projekat je kruna onoga što se nameravalo uraditi u Subotici, a posebno je značajan prestanak zagađenja jezera Palić čime su stvoreni preduslovi za razvoj turizma“, ocenio je Pajtić.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić je najavio projekte za revitalizaciju jezera.

„Ne možete dobiti pomoć za čišćenje i sanaciju jezera ukoliko jezero još uvek zagađujete. Današnji dan je značajan i za Subotičane koji još uvek nemaju kanalizaciju, a kapacitet ovog kolektora je dovoljan za priključivanje celog grada na kanalizacionu mrežu“, rekao je Vučinić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga