Palestina imenovala prvu matičarku

Do sada su u Palestini posao sklapanja brakova obavljali isključivo muškarci

11. avg 2015

Visoko sudsko vijeće u Palestini potvrdilo je imenovanje prve žene na poziciju vjerske matičarke. Tahrir Hamad, koja više od deset godina radi u pravosuđu, sada je ovlaštena da sklapa brakove.

Takva odluka naišla je na podijeljene reakcije u palestinskom društvu.

U zgradi vjerske sudinice u Ramallahu – situacija do sada nezamisliva u palestinskom društvu. Mlada žena Tahrir Hamad, magistrica suvremenih islamskih nauka, postala je prva žena vjerska matičarka.

„U svom poslu stalno sam se susretala sa odbijanjem, pod izgovorom da sam žensko. Željela sam pokazati da i žena može raditi ovaj posao. Naše društvo je do sada smatralo da je ovo zanimanje isključivo za muškarce“, kaže Tahrir Hamad, matičarka.

Mladenci ne vide ništa sporno da njihovo vjenčanje obavi žena.

Odobravanje i otpor

„Drago mi je da se žene bore za svoj položaj u društvu. Ovo je samo prvi korak, i očekujem da vidim žene i na višim položajima“, kaže mladenka Rawan Salih.

Ipak, postoji i otpor nekih Palestinaca. Smatraju kako žene ne mogu imati vodeće pozicije u društvu i pravosuđu. Pravdaju to društvenim običajima. S druge strane, Sudsko vijeće brani odluku koju je donijelo.

„Ne postoji nikakva vjerska niti društvena prepreka koja bi onemogućila imenovanje žene na poziciju matičarke. Žena je ravnopravan partner u gradnji društva“, kaže Mahmoud Habbash iz Palestinskog sudskog vijeća.

Palestinska žena je uvijek bila simbol borbe i otpora u uvjetima okupacije. Svakodnevno dokazuje kako je u stanju preuzeti odgovornost za vodeće pozicije. Palestinske žene su danas liječnice, sutkinje, profesorice, novinarke, a sada i matičarke.

Žene su uspjele promijeniti svijest palestinskog društva i pokrenuti izmjenu nekih zakona, poput onog o tzv. zločinima odbrane časti. Ipak, organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da se mnogi zakoni moraju promijeniti kako bi palestinske žene dobile svoja prava u cijelosti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga