Palestina dobila „rodni list“

Bilo je izvesno da će zahtev palestinskog predsednika Abasa proći. Nakon što je Generalna skupština UN-a prošle godine odbila da da status punopravnog člana, Palestinci su podneli molbu za status zemlje posmatrača

01. dec 2012

U svom govoru pred Generalnom skupštinom Mahmud Abas je zatražio od UN-a da potpiše „rodni list za državu Palestinu“. On je dodao da je to poslednja šansa međunarodne zajednice da spasi dogovor o osnivanju dve države.

Za Abasov predlog glasale su 138 od 193 država UN-a, među kojima Španija, Francuska i Italija. Devet država je bilo protiv, među kojima SAD i Izrael. Nemačka i još 40 zemalja bile su uzdržane. „Nije nam bilo lako da donesemo takvu odluku, pa ipak to je odvagana i balansirana odluka“, izjavio je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele. „S jedne strane smatramo da je želja Palestinaca za državom opravdana, s druge strane imamo istorijsku odgovornost za Izrael i stabilnost na Bliskom istoku“, dodao je Vestervele. On je dodao i da nemačka vlada sumnja da posmatrački staus za Palestince može da bude od koristi u ovom momentu. Vestervele smatra da se odlučujući koraci u pogledu rešenja o uspostavljanju dve države mogu postići samo pregovorima Izraela i Palestinaca.

Bez zajedničke evropske linije

Ujedno su propali svi napori za zajednički stav EU prema ovom pitanju. Rolf Mizenih, portparol kluba poslanika SPD-a u Bundestagu kaže da je od nemačke vlade priželjkivao da glasa za palestinski zahtev. „To je najmanje što je, kako ja gledam na stvari, moglo da se uradi za Mahmuda Abasa, čija je pozicija u poslednje vreme bitno oslabljena. Tu je unutrašnjepolitički sukob Hamasa i Fataha. Ako Abasa na međunarodnoj pozornici sada ne podrže velike evropske zemlje i ako bi to značilo slabljenje njegove pozicije, bio bi to fatalan signal.“

Palestinci su proslavili odluku UN-a

Iako Mahmud Abas nije uspeo da dobije punopravno članstvo u UN-u, status posmatrača trebalo bi Palestincima da utre put na diplomatskoj sceni. Tako sada Palestina pred sudovima može da podigne žalbu i postupak protiv Izraela zbog politike naseljavanja palestinskih autonomnih područja. Otuda je status posmatrača u UN-u za Palestince preokret, kako kaže palestinska političarka Hanan Ašravi. Ona u svemu vidi početak nove ere u borbi za slobodu i nezavisnost i okončanju opsade.

Izrael ovaj potez Palestinaca smatra jednostranim kršenjem sporazuma, jer u zajedničkom sporazumu piše da se sva otvorena pitanja moraju rešiti pregovorima i dogovorom. Izraelski ambasador pri UN-u Ron Prosor rekao je u Njujorku da je rezoluciuja korak nazad za mir. Abas je međutim najavio da bi sada želeo da krene u nove pregovore sa Izraelom.

(Diana Hodali/Jasmina Roze, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga