- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pala austrijska vlada

Vlada konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje, javlja APA.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara podnijeli su u ponedjeljak socijaldemokrati, a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska stranka.

Kurz: Danas je odlučio parlament, na jesen odlučuje narod

Komentirajući izglasavanje nepovjerenja svojoj vladi, Kurz je rekao da se „promjene koje je počeo neće moći zaustaviti“.

„Danas je odlučio parlament, a u rujnu odlučuje narod“, naglasio je Kurz, poručivši da stranka i on prihvaćaju demokratsku odluku parlamenta.

Opozicijskim strankama je poručio da to što su ga ‘skinuli’ s mjesta kancelara ne znači da su ga uspjeli skloniti iz politike.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen ranije se izjasnio protiv „rušenja“ prijelazne vlade, te je prilikom polaganja prisege novih ministara apelirao na političare da ne razmišljaju stranačko-politički, već državnotvorno do prijevremenih izbora.

(Al Jazeera, Foto: AP)

Podelite ovu stranicu!