Pakt većinskog i manjinskih nacionalizama

“Oni imaju potpuno ogoljenu želju da budu uz vlast. Lični interes im je apsolutno primaran"

11. apr 2016

Veliki broj nacionalnih saveta manjina u Srbiji je postao bastion manjinskih nacionalizama koji se lako dogovaraju sa većinskim nacionalizmom, umesto da budu čuvari identiteta nacionalnih manjina, ocenjeno je večeras na tribini u Novom Sadu.

Direktor Centra za istraživanje etniciteta Goran Bašić rekao je da su nacionalni saveti manjina povezani sa političkim strankama i ocenio da je to “ozvaničeno” i Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

On je kazao da se Srbiji u normativnom planu nema šta zameriti, kada je u pitanju zakonska osnova za zaštitu nacionalnih manjina, ali i pored toga stvari “ne štimaju” u praksi pa je tako etnička distanca prema pojedinim manjinama i danas visoka kao što je bila i krajem devedesetih godina prošlog veka.

Bašić je rekao da “prirodni prag” koji važi za stranke nacionalnih manjina koje izlaze na izbore, odgovara samo onim manjinama koje su dobro politički organizovane, a takve su “samo dve ili tri”

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić rekao je da je Hrvatsko nacionalno veće “samo produžena ruka” Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ocenio da su to i nedeljnik Hrvatska reč i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

On je ocenio da državno rukovodstvo u Srbiji i rukovodstva nacionalnih zajednica “očigledno imaju jedan dobar dil”.

Urednica nedeljnika na slovačkom jeziku “Hlas ljudu” Vladimira Dorčova Valtnerova kazala je da je u Vojvodini sve manje Slovaka, a sve više političkih stranaka sa slovačkim predznakom, kojih danas ima ukupno pet.

Ona je upozorila da naročito mladi Slovaci napuštaju Srbiju i odlaze u Slovačku.

Civilna aktivistkinja Aida Ćorović ocenila je da među manjnskim nacionalnim zajednicama u većini slučajeva dominira nacionalizam koji blokira svaki razvoj i vodi u getoizaciju.

Ona je oštro kritikovale lidere Bošnjaka iz Sandžaka, Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlića, i optužila ih da se “utrkuju u dodvoravanju Aleksandru Vučiću”.

“Oni imaju potpuno ogoljenu želju da budu uz vlast. Lični interes im je apsolutno primaran a ne boljitak bošnjačke nacionalne zajednice”, kazala je Aida Ćorović.

Prema njenim rečima, Rasim Ljajić na skupovima u Novom Pazaru prisutne pozdravlja sa “selam alejkum”, dok u Beogradu “izigrava” građanskog političara.

Ocenila je kao “budalaštinu” izjavu Sulejmana Ugljanina da u Sandžak treba dovesti međunarodne trupe i kazala da to nije bila poruka za Beograd, već za glasače u Sandžaku.

“Tako oni funkcionišu: naprave incident i onda ih Beograd prigrli u vlast”, kazala je Aida Ćorović i optužila Muamera Zukorlića da troši novac Islamske zajednice i zloupotrebljava “džamijsku infrastrukturu”.

“Mi smo između čekića i nakovnja: između naših neodgovornih političara i države koju je baš briga za manjine. Incidenti sa manjinama su često dimna zavesa kojom se pokušava prikriti ekonomski kolaps i teško siromaštvo u koje sve dublje tonemo”, kazala je Aida Ćorović.

Tribinu “Manjine, većine i predizborna kombinatorika u Srbiji” organizovao je Hrvatski građanski savez a održana je u klubu “Fabrika” Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga