Pakistan uveo treći pol

Pakistan uveo treći pol Odlukom Vrhovnog suda u Pakistanu, hidžra populacija koja se ne izjašnjava ni kao muški ni kao ženski pol, moći će da dobije ličnu kartu.

09. maj 2011

Pripadnici hidžra populacije su transvestiti, transeksualci i evnusi koji su godinama marginalizovani, prepušteni sami sebi i često se bave nelegalnim poslovima kako bi preživeli. Izdavanje identifikacija ovim ljudima je potrebno za glasanje, ali i za druge društvene situacije.

Kada osoba ne poseduje ličnu kartu na ulasku u internet kafe, recimo, bude lišena prava da koristi usluge i lako izolovana iz zajednice u kojoj živi. U Indiji se stanovništvo mora izjasniti kog je pola pri glasanju ali pri učestvovanju u anketama. Transvestiti su imali poteškoća da se uključe u zajednicu ali i da se izjašnjavaju o važnim društvenim pitanjima jer su bili isključeni iz istraživanja zbog nemogućnosti iskazivanja pola.

Hidžre žive uglavnom u zajednicama koje liče na matrijarhate pod jasnim vođstvom gurua kome zarađeni novac daju za hranu i smeštaj. Uz hidžre, postoje i paki dečaci (pakhi) koji se oblače u žensku garderobu kako bi dobili dovoljno pažnje i novca, ali ne zbog seksualnosti. Sada je na vlastima da odluče da li će razlikovati hidžre, prostituke i osobe koje se tako izjašnjavaju a bave se isključivo zabavom, odnosno, uličnom zabavom.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga